Ugrás a tartalomra

Az orvosi terápia legősibb ága a fizioterápia, amely természetes módszereket használ az egészség megőrzéséére, visszaszerzésére. Ezeket az eljárásokat a Klinikai Központ betegellátó egységeiben is sikerrel használják a szakemberek. 

A fizioterápia természeti (fizikai, kémiai) energiákkal való gyógyítást jelent, elnevezése a görög physos („füzosz”) szóból ered, ennek jelentése: természet. A Nap, a víz, a gyógynövények és a masszázs gyógyító ereje már Hippokratész (i.e. 460 – i.e. 377) korában is ismert volt. A tudományág fejlődése a 19. században a részben ma is alkalmazott modern hidroterápia és a gyógytorna alapjainak kidolgozásával nagy fejlődésnek indult. 

A fizioterápia során különféle energiák alkalmazásával dolgoznak a szakemberek. 

  • A klímaterápia valamely földrajzi terület éghajlatát használja fel a gyógyításban. Speciális formája a barlangterápia (speleoterápia). Ilyenkor hideg vagy meleg barlangok klímahatását alkalmazzák a kezeléseknél. 
  • A balneoterápiában a gyógyvízzel, vagy mesterséges, kémiai anyagokkal készített fürdőkezeléseket, ivókúrákat és iszappakolásokat használnak. 
  • Az inhalációs kezelések részeként aeroion és aeroszol terápiát alkalmaznak, ahol a szervezetbe a légutakon keresztül jutnak be a kezelésnél használatos anyagok. Az aeroion kezelésnél ezek a negatív ionok, amelyek jótékony hatást fejtenek ki a szervezetünkre. Az aeroszol terápiánál pedig gyógyvizet vagy porlasztott gyógyszeroldatot juttatnak a légutakba. 
  • Az étrendi kezelés is bevált fizioterápiás módszer, vagyis a diéta vagy gyógyélelmezés. 

A fizioterápia egyik nagy részét a fizikoterápiás kezelések jelentik. A bevitt energia alapján különböztetik meg a kezelések fajtáit. 

  • Elektroterápiában kis-, közép-, vagy nagyfrekvenciás kezeléseket és magnetoterápiát alkalmaznak. 
  • A helioterápia a napfénnyel, a fototerápia az ultraibolya sugárzással, infravörös sugárzással dolgozik, valamint lézerkezelést és látható fénnyel való gyógyítást is alkalmaznak. 
  • A termoterápia során meleg és hideg hőterápiát használnak a száraz borogatások és pakolások, a szauna, valamint az egész testre kiható hőlégkamra és gőzkamra alkalmazásával. 
  • A hidroterápia a víz fizikai hatásait, legfőképpen a vízhőmérséklet adta stimulációkat, és a víz felhajtó erejét használja ki a nedves borogatások, leöntések, pakolások alkalmazásával, de a mechanikai hatásokkal társított kezelések is, mint a súlyfürdő, víz alatti vízsugármasszázs és a víz alatti torna is bevett kezelési módszer. 
  • A mechanoterápiába sorolhatóak az aktív és passzív mozgások, így a torna, masszázs, az eltérő extenziós kezelések és az ultrahang kezelés is. 

1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége, ennek emléket állítva 1995 óta minden évben ezen a napon ünnepli a szakma a fizioterápia világnapját. 


A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága tagja a World Physiotherapy ernyőszervezetnek, amely minden évben választ egy témát. Ehhez betegtájékoztató anyagokat készít a legfrissebb tudományosan igazolt eredményekre alapozva. Az idei téma a világ vezető mozgásszervi problémája, a derékfájdalom. A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága minden évben lefordítja és közzéteszi a témához kapcsolódó tájékoztatókat, prospektusokat, szórólapokat, melyek az alábbi linken érhetők el. https://world.physio/toolkit/world-pt-day-2024-information-sheets-hungarian 

2024.09.13-14 között Pécsett, a Kodály Központban kerül megrendezésre a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának XIV. Kongresszusa és I. Nemzetközi Konferenciája. Az eseményen idén először nemzetközi szekciókat is szerveznek, ahol sport témában többek között az FC Barcelona labdarúgó csapatából érkezik vezető fizioterapueta előadó, akitől a sztárcsapatnál alkalmazott Return to Play modellről hallható előadás. Ezen felül a női egészség témakörét is nemzetközi előadóval kiegészítve járják körül Prof. Dr. Kari Bo PhD személyében. Számos, szakterületén elismert magyar orvos és gyógytornász-fizioterapeuta is megtiszteli a Kongresszust jelenlétével, előadásával. A szakmai rendezvény 8 külön szekcióra bontva, több mint 100 előadás, 4 workshop keretein belül ad lehetőséget az aktuális tudományos evidenciák megismerésére, új ismeretek megszerzésére. 

Részletes program itt érhető el: https://mgyft2024.wecocongress.hu/program/ 

 

forrás: https://gyogytornaszok.hu/mi-a-fizioterapia/

2024. szeptember 8. vasárnap