Ugrás a tartalomra
Az oldal jelenleg feltöltés alatt áll!

Újraélesztettek, pulzust mértek és csecsemőt mosdattak a PTE KK Ápolásszakmai Igazgatóságára látogató diákok

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Ápolásszakmai Igazgatóságán különleges demonstrációs egységet alakítottak ki, amelyben műtéti szimuláción vehetnek részt, csecsemőgondozást és általános beteggondozást is alaposan begyakorolhatnak a leendő ápolók.

Most azonban általános iskolás diákok látogattak el a demonstrációs egységbe. A Siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskola hatodikosai pályaorientációs nap keretében kóstolhattak bele az ápolói szakma egyes részeibe. A gyerekek egy rövid bemutató film megtekintése után négy csoportban vettek részt a foglalkozásokon, így mindenki minden részegységet megismert, ebben pedig az Ápolásszakmai Igazgatóság munkatársai vezették őket.

ápolásszakmai bemutató

Az újraélesztést okleveles ápoló segítségével sajátították el a többségében tizenkét-tizenhárom éves tanulók. Megtudták, mit kell tenni, ha eszméletlen ember találnak az utcán, mik a segítségnyújtás módjai, sőt, azt is kipróbálhatták, hogyan működik egy félautomata defibrillátor (amely a legtöbb nagy bevásárlóközpontban megtalálható, azaz szükség esetén elérhető bárki számára).

szívmasszázs

defibrillátor

A következő állomáson a műtéti asszisztencia részleteibe mélyedtek el. Megismerték az egyes eszközöket, amik a műtétek során előkerülhetnek, és megtudták, miért fontos alaposan bemosakodni, steril ruhát húzni a műtőbe lépve.

műtéti eszközök

A lányok többsége a csecsemőgondozásra kialakított helyiségben mozgott a legotthonosabban. Már a mérethű játékbabával is némi gyakorlatot igényel a legalapvetőbb ápolási feladatok ellátása, a tanulók elismerték, valószínűleg más lehet egy izgő-mozgó kisbabát pelenkázni, fürdetni és öltöztetni.

csecsemőápolás

A mindennapi betegápolást egy újabb teremben mutatták be a gyerekeknek, ahol a fonendoszkópot és a pulzoximétert is kipróbálhatták, de ebben a helyiségben a betegmosdatás, hajmosás, ágyneműcsere és a vérvétel is rutinszerűvé gyakorolható.

fonendoszkóp

A siklósi osztály már a harmadik tanulói csoport, akik részt vettek a pályaorientációs bemutatón, hiszen a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara területi szervezetének szakképzési referatúrája segít összekötni az érdeklődő iskolákat a PTE KK-val. A bemutató célja az ápolói szakma megismertetése és népszerűsítése a pályaválasztás előtt álló gyerekek körében.

A PTE KK Ápolásszakmai Igazgatóságának demonstrációs egysége tavaly költözött jelenlegi helyére, a Klinikai Központ Rákóczi úti telephelyére. Itt elméleti és gyakorlati oktatást is végeznek, ráadásul az eddigiekhez képest nagyobb területen, elkülönített gyakorló kórtermekben, amellyel a valódi betegellátást tudják teljes mértékben szimulálni.

 

2024. június 19. szerda