Ugrás a tartalomra
Az oldal jelenleg feltöltés alatt áll!

Több mint száz dolgozóját tüntette ki a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ vezetése Semmelweis-nap alkalmából. A hagyományos ünnepségen azokat a dolgozókat tüntették ki, akik kiemelkedő munkájukkal és magas színvonalú tevékenységükkel a Klinikai Központnak jó hírnevet szereztek, valamint az intézmény fejlődése, elismertsége érdekében elévülhetetlen érdemekkel rendelkeznek.

Semmelweis Ignác, az „anyák megmentője” 1818. július elsején született. Ez a nap a magyar egészségügy napja, amikor megemlékezünk az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájáról. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ vezetése immár hagyományként Semmelweis-nap alkalmából kitüntetéseket adományoz kiemelkedő tevékenységet végző dolgozóinak.

csoport

A PTE Klinikai Központ 30 klinikai betegellátó egységének, az elmúlt időszakban integrált négy városi intézményének (Harkányi Termál Rehabilitációs Kórház, Komlói Kórház, Mohácsi Kórház, Szigetvári Kórház) több mint 5000 munkatársa, valamint a területi védőnők közül az idei évben összesen 112 fő részesült különböző kitüntetésekben, akik idén június 27-én vehették át az elismeréseket.

 

A résztvevőket Dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke, Dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke, Dr. Raffay Bálint, az Országos Kórházi Főigazgatóság Főigazgatói Hivatalának vezetője, Prof. Dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke és Prof. Dr. Betlehem József, a PTE általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese köszöntötte.

elnöki

Dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke megemlékezett Semmelweis Ignác úttörő munkásságáról, külön kiemelte a világhírű orvos jellemét, az alázatot, amivel munkáját végezte. „Semmelweis amellett, hogy végezte mindennapi tevékenységét a betegellátás érdekében, hogy betegcentrikus volt, és jól látható, jól dokumentált eredményeket ért el, hangsúlyosan foglalkozott az oktatással is. A Pécsi Tudományegyetemen a Klinikai Központ munkájában, a betegellátás alapjaiban is egy nagy érték ez, hiszen a jövőt ezen tudáson keresztül tudjuk építeni és megalapozni” – mondta dr. Sebestyén Andor, aki hozzátette: Baranya vármegyében jelenleg öt kórház integrációja van folyamatban, hiszen az nem egyik napról a másikra megy végbe, hanem folyamatos munkát kíván, hiszen a cél, hogy a vármegye minden lakója a lehető legjobb minőségű, folyamatosan fejlődő ellátást kaphassa.

 

Sebestyén Andor

Dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke Semmelweis Ignác munkásságát méltatta. Úgy fogalmazott, Semmelweis „erős elveihez kitartóan ragaszkodó jellem volt, akit nem térített el a hippokratészi hivatásától sem a történelem sodródása, sem a magasabb tudományos körök mellőzése, sem a munkáját kísérő közömbösség.” Emellett hangsúlyozta, hogy az egészségügyi dolgozók munkája, nem csak hatalmas feladat, de egyben szolgálat is, amit annak érdekében végeznek az év minden napján, hogy a vármegye betegei biztos kezekben gyógyulhassanak.

 

Dr. Raffay Bálint, az Országos Kórházi Főigazgatóság Főigazgatói Hivatalának vezetője az orvoslás és a tudomány megújulásának fontossága mellett a hitet és a kitartást emelte ki, mint mondta: „A tudományban is elengedhetetlen, hogy higgyünk a céljainkban, abban, amit csinálunk. A kutatások, a klinikai munka során sokszor jelentkeznek akadályok, merülnek fel kétségek, ilyenkor Semmelweis példája emlékeztet minket arra, hogy a kitartás és a hit az, ami átsegít a nehézségeken és végül elvezet a sikerhez.”

Raffay Bálint

Az egyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke, Prof. Dr. Bódis József a Semmelweis-nap kapcsán beszédét egy idézettel kezdte: „az idő változik és vele változunk mi is”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egészségügyben két pont mindig fix, az egyik maga a beteg, a másik az egészségügyi oldal a portástól az asszisztensen és a nővéren át az orvosig.  A kuratórium elnöke Semmelweis mellett kiemelte a nemrégiben Nobel-díjjal kitüntetett Karikó Katalint is, aki, mint mondta „bár nem orvos, de az biztos, hogy a ma élő egyik legnagyobb magyar, mert kitartóan dolgozott a témáján sok elutasítás mellett, és sok-sok küzdelem árán.” Beszédét azzal zárta: „Mindig is voltak és lesznek világjárványok, voltak és vannak fertőzések, ami sok tekintetben teher, de ha Semmelweis alaptételeit alkalmazzuk, akkor sokkal kisebb lesz ez a teher a mindennapokban.”

 

Külön köszöntötte az integrált intézmények egészségügyi dolgozóit dr. Betlehem József, a PTE általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese. Ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, „a magyar egészségügyi ellátórendszerben számosan dolgoznak nap után, akiknek munkája előbb, vagy utóbb a társadalom valamennyi polgárát eléri, következésképpen az egészségügyben dolgozók munkássága, jelentősége elismerésre méltó”. Megosztotta a jelenlévőkkel egy friss amerikai kutatás eredményeit is, melyben a koronavírus-járvány után fennmaradt problémákat vizsgálták. Ebből az derült, ki, hogy markáns jelentősége van annak, hogy a munkatársak kapnak-e értékelhető megbecsülést a mindennapok során: „a megbecsülés azért fontos, mert képes növelni a hatékonyságot, emellett 80 százalékkal képes csökkenteni a kiégést, az elfásultságot, a demotiváltságot.” Kiemelte, hogy az egyetem vezetősége nem egyszerű egészségügyi ellátórendszerként tekint a Klinikai Központra, hanem olyan helyként, ahol a jövő generációi nap nap után tudást és jó példát, példamutatást kaphatnak, hiszen egyre nagyobb szükség van arra, hogy azok a fiatalok, akik most éppen pályaválasztás előtt állnak, vagy már benne vannak a képzési rendszerben, megtapasztalják az egészségügy a jó oldalát.

 

A Semmelweis-napi ünnepség keretében Pro Patiente díjat vehetett át sok éven keresztül végzett, kiemelkedő gyógyító, diagnosztikai, megelőző és innovációs tevékenységéért Prof. Dr. Nyárády József, a PTE KK Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika emeritus professzora, Dr. Kasza Gábor, a PTE KK Érsebészeti Klinika adjunktusa és Dr. Goják Ilona, a PTE KK Szívgyógyászati Klinika klinikai főorvosa.

pro1

 

 

Az elismerések között Árpádházi Szent Erzsébet Emlékérmet vett át Szabó Attiláné, a PTE KK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika ápolásszakmai igazgató-helyettese, aki több mint három évtizeden át végzett kiemelkedő munkát a betegellátás és az ápolástudomány területén.

erzsébet

szabó attiláné

Árpádházi Szent Erzsébet Emlékoklevelet kapott Holler Emese, a PTE KK Sebészeti Klinika osztályvezető ápolója, Kapuvári Csabáné, a PTE KK Onkoterápiás Intézet szakápolója és Sándorfi Zoltánné, a PTE KK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet diplomás ápolója.

 

A PTE Klinikai Központ elnöke dicséretet adományozott azon személyeknek, akik a gyógyító, ápoló, gyógyítást és ápolást segítő, továbbá az egészségügyi munkavégzést támogató munkaterületen áldozatos, magas színvonalú szakmai tevékenységet végeznek, kiemelkedő érdemeket szereztek.

elismerés

Elnöki dicséretben részesült:

Dr. Al-Emad Khaled, a Mohácsi Kórház osztályvezető főorvosa

Bajor Péter Istvánné Dani Erzsébet, a Harkányi Termál Rehabilitációs Kórház diplomás ápolója

Balázs Eszter, az Egészségügyi Gazdálkodási Főigazgatóság ügyvivő szakértője

Bálintné Horváth Edit, a Szigetvári Kórház ápolója

Baloghné Weisz Tímea, a Harkányi Termál Rehabilitációs Kórház vezető gyógytornásza

Bánfainé Szabó Emese, a Sürgősségi Klinika orvosírnoka

Dr. Bárácz Antal Tamás, a Szigetvári Kórház főorvosa

Barics Zsanett, az Idegsebészeti Klinika orvosírnoka

Bedő-Nagypál Emese, a Reumatológiai és Immunológiai Klinika asszisztense

Bedő-Polák Szilvia, a PTE Integrált Egészségügyi Szakszervezet Onkoterápiás Intézet igazgatási ügyintézője

Bényeiné Marton Angéla, a Pathológiai Intézet orvosírnoka

Berényiné Szabó Gabriella, a Sürgősségi Klinika diplomás ápolója

Berkes Zoltánné, a Szigetvári Kórház osztályvezető ápolója

Dr. Biró Ede, a Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédje

Bognár Hajnalka Anna, a Neurológiai Klinika segédápolója

Brendelné Tibola Annamária, a Mohácsi Kórház osztályvezető ápolója

Bruszel Ágnes, a Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika ápolója

Burján Tiborné dr. Maász Anita, az Orvosi Genetikai Intézet egyetemi adjunktusa

Dr. Cseke László, a Sebészeti Klinika klinikai főorvosa

Csépánné Csordás Hajnalka, a Szigetvári Kórház dietetikusa

Domonkosné Tüttő Ildikó, az Érsebészeti Klinika diplomás ápolója

Egri Nikoletta, a Fül- Orr- Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika orvosírnoka

Eninger Mónika, területi védőnő

Fuchsné Kinder Renáta, a Komlói Kórház részlegvezető asszisztense

Fürtösné Frankovics Márta Mária, az I. sz Belgyógyászati Klinika fizioterápiás asszisztense

Gadó János Tamás, az Idegsebészeti Klinika betegkísérője

Grósz Katalin, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika ápolója

Gyenisné Brunner Gyöngyi, a Laboratóriumi Medicina Intézet klinikai laboratóriumi szakasszisztense

Gyurákné Harcz Izabella, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet intenzív szakápolója

Gyurkovics Zsuzsanna, az I. sz Belgyógyászati Klinika osztályvezető ápolója

Halászné Csörgő Anita, az Onkoterápiás Intézet igazgatási ügyintézője

Halász-Szabó Andrea, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika osztályvezető ápolója

Hegedűs Tímea, a Szívgyógyászati Klinika szakápolója

Heisz Rita, területi védőnő

Dr. Hóbor Béla, a Mohácsi Kórház osztályvezető főorvosa

Dr. Horváth Bálint, az Urológiai Klinika egyetemi tanársegédje

Horváth Klaudia, a II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum orvosírnoka

Horváth Viktória, az Urológiai Klinika orvosírnoka

Hozbor Andrea, a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika műtős szakasszisztense

Ihárosi Andrea, a Szigetvári Kórház asszisztense

Dr. Illés Anita, az I. sz Belgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa

Jobbágyné Bank Zsuzsanna, a II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum szakápolója

Kassai Beáta, a Mohácsi Kórház osztályvezető ápolója

Keppertné Fehér Andrea, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika osztályvezető szülésznője

Dr. Kereskainé Dr. Hámor Andrea, a Szemészeti Klinika klinikai főorvosa

Kéri Nagy Éva, területi védőnő

Dr. Késői István, a Mohácsi Kórház osztályvezető főorvosa

Királyvári Erika, a Harkányi Termál Rehabilitációs Kórház osztályvezető ápolója

Kisfaludy Zsolt, az Orvosi Képalkotó Klinika röntgen szakasszisztense

Kiss Anikó, az Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézet szakasszisztense

Dr. Koltai Katalin, az I. sz Belgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa

Dr. Kósa Gábor, a Mohácsi Kórház osztályvezető főorvosa

Kovács Andrea Irén, a Gyermekgyógyászati Klinika szakápolója

Kovács Attila, a Szívgyógyászati Klinika betegkísérője

Kovács Miklós, az I. sz Belgyógyászati Klinika betegkísérője

Kozmáné Sabján Vivien, a Gyermekgyógyászati Klinika asszisztense

Dr. Lakatos Orsolya, a Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédje

Dr. Lénárd Sándor, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet szakorvosa

Lévai Csaba József, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet betegkísérője

Lugosi Dávid, az Orvosi Képalkotó Klinika orvosdiagnosztikai képalkotó analitikusa

Martin József, a Sürgősségi Klinika mentőtisztje

Dr. Máthé Tibor, a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika klinikai főorvosa

Mészáros Gyuláné, az Idegsebészeti Klinika ápolója

Mészáros Viktória, az Immunológiai és Biotechnológiai Intézet ápolásszakmai igazgatóhelyettese

Mogyorósi Ferencné, a Szigetvári Kórház szakasszisztense

Dr. Mohás Márton, a II. sz.  Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum egyetemi adjunktusa

Monori Tünde, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülésznője

Dr. Nagy Gabriella, a Reumatológiai és Immunológiai Klinika osztályvezető egyetemi tanársegédje

Nagyné Tóth Klaudia, az Orvosszakmai Igazgatóság Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ asszisztense

Dr. Nógrádi Ágnes Beatrix, a Szívgyógyászati Klinika szakorvosa

Notaisz Ágnes, az Onkoterápiás Intézet területi munkaügyi ügyintézője

Dr. Papp-Hertelendi Renáta, a Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosa

Parragi Ildikó, a Klinikai Központi Gyógyszertár szakasszisztense

Dr. Péntek Sándor Mátyás, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédje

Pittmann Réka, a Fül- Orr- Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika szakasszisztense

Rabnecz Gábor, a Gyermekgyógyászati Klinika betegkísérője

Rapp Edit, a Komlói Kórház osztályvezető ápolója

Rapp Sándor, az Ortopédiai Klinika műtőssegédje

Sántáné Horváth Zsuzsanna, a Komlói Kórház szakápolója

Dr. Sarlós Patrícia, az I. sz Belgyógyászati Klinika egyetemi docense

Schmidtné Balogh Éva, a Szívgyógyászati Klinika intenzív szakápolója

Schmidtné Gyuricza Zsuzsanna, területi védőnő

Sepovitsné Marczi Szilvia, a Sebészeti Klinika osztályvezető ápolója

Seress Róbert, a Fogászati és Szájsebészeti Klinika szakasszisztense

Sörös Petronella, a Szigetvári Kórház szociális munkása

Süli Tímea, a Fogászati és Szájsebészeti Klinika szakasszisztense

Dr. Szabó Éva, a Szigetvári Kórház osztályvezető főorvosa

Szabó Franciska, a Pathológiai Intézet szakasszisztense

Szabóné Streicher Ágnes, az Orvosszakmai Igazgatóság Kórházhigiénés Szolgálat ápolója

Szaniszló Lászlóné, az Egészségügyi Gazdálkodási Főigazgatóság területi munkaügyi ügyintézője

Széll Mária, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika szociális munkása

Dr. Szerencse Katalin, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet klinikai főorvosa

Szombatiné Sárosi Judit, az Orvosi Képalkotó Klinika asszisztense

Sztojka-Bódi Viktória, a Harkányi Termál Rehabilitációs Kórház asszisztense

Takács-Simon Szilvia, a Neurológiai Klinika vezető asszisztense

Tarjányiné Lengyel Csilla, a Harkányi Termál Rehabilitációs Kórház ápolója

Tengerdiné Bognár Magdolna, a Szigetvári Kórház szakápolója

Tompity Judit, a Mohácsi Kórház minőségügyi koordinátora

Tóth Erika Anna, a Sebészeti Klinika ápolója

Tóth-Jámbor Júlianna, a Mohácsi Kórház osztyálvezető ápolója

Turósné Görgei Magdolna, a Fogászati és Szájsebészeti Klinika orvosírnoka

Vargáné Szabó Krisztina, a Harkányi Termál Rehabilitációs Kórház ápolója

Vighné Borbás Krisztina, a Klinikai Központi Gyógyszertár szakasszisztense

Waller Médea, aTraumatológiai és Kézsebészeti Klinika osztályvezető ápolója

Weiczl Hajnalka, az Onkoterápiás Intézet orvosdiagnosztikai képalkotó analitikusa

 

Idén első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal köszöntötték a PTE Klinikai Központ egyes klinikáinak és intézeteinek az előző Semmelweis-nap óta újonnan vagy újra választott vezetőit: Dr. Hadzsiev Kinga egyetemi docenst, a PTE KK Orvosi Genetikai Intézet igazgatóját, Prof. Dr. Jancsó Gábor egyetemi tanárt, a PTE KK Érsebészeti Klinika igazgatóját, Dr. Kádárné Dr. Lengyel Zsuzsanna egyetemi docenst, a PTE KK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika igazgatóját, Prof. Dr. Reuter Gábor egyetemi tanárt, a PTE KK Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézet igazgatóját, Dr. Szanyi István egyetemi docenst, a PTE KK Fül- Orr- Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinika igazgatóját, és Prof. Dr. Tényi Tamás egyetemi tanárt, a PTE KK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatóját.

 

Az ünnepségen átadott díjakkal a PTE KK vezetése elismeri munkatársai gyógyító, ápoló, azt segítő, és az egészségügyi munkavégzést támogató áldozatos, magas színvonalú tevékenységét. A kitüntetések ösztönzik, példát állítanak a betegellátás valamennyi területén dolgozóknak a mindennapos munka áldozatos vállalásában.

 

 

2024. június 28. péntek