Ugrás a tartalomra
Az oldal jelenleg feltöltés alatt áll!

Tisztelt Látogató!

 

Köszöntöm a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ honlapján.

Intézményünk Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, területi ellátási kötelezettségével a dél-dunántúli régió legjelentősebb és egyben egyetlen klinikai szintű egészségügyi intézménye. Alapfeladata, a gyógyítás mellett oktatási szerepet is betölt, illetve az egyetem legjelentősebb kutatási és fejlesztési kapacitását képezi. 

A 2023-ban megvalósult vármegyei kórházi integrációt követően csaknem 5500 közvetlen foglalkoztatottjával meghatározó munkaerőpiaci szereplő a térségben. Több mint 1300 orvos, 3500 szakdolgozó, valamint 650 fő gyógyszerész, biológus, pszichológus, nem betegágy mellett foglalkoztatott fizikai alkalmazott, illetve egészségügyi, gazdasági, műszaki végzettségű dolgozó látja el a feladatokat. 

A folyamatos betegellátás 24 telephelyen 2500 ágyon történik, Pécsen 30 szervezeti egységben, illetve a 3 kórházban. 2022-ben több mint 80 ezer osztályos fekvőbeteg, illetve a járóbeteg ellátásban heti 11 ezer óra kapacitással valamennyi térítési kategóriában több mint 1,5 millió eset volt. A járóbeteg szakellátásban 66, a fekvőbeteg szakellátásban 99 szakmában nyújt egészségügyi szolgáltatást. Szakmák döntő többségében a legmagasabb progresszivitási szintjen történik a betegellátás, ennek megfelelően jelentős területi ellátási kötelezettséggel, bizonyos beavatkozások tekintetében országosan egyedüli intézményként látva el a betegeket.

A betegellátás mellett a Klinikai Központ képzés helyének és személyi feltételeinek biztosítása tekintetében részt vesz az Általános Orvostudományi Kar, az Egészségtudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar magyar és külföldről érkező hallgatóinak oktatásában, gyakorlati képzésében. Továbbá kiterjedt kutatási és innovációs tevékenység is folyik, egészen az alapkutatástól az alkalmazott klinikai kutatásig, melyek eredményei nemzetközi tudományos élet vezető folyóirataiban kerülnek publikálásra.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ vezetésének mindenkor kiemelt célja a betegközpontú, folyamatosan fejlődő, magas szakmai színvonalú egészségügyi ellátás biztosítása.

 

Üdvözlettel:

Dr. Sebestyén Andor
elnök