Ugrás a tartalomra
Az oldal jelenleg feltöltés alatt áll!

APécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Orvosi Képalkotó Klinikája két új, nagyteljesítményű diagnosztikai eszközzel gazdagodott, amelyek összértéke mintegy 290 millió forint. 

Az új berendezéseket ünnepélyes keretek között adták át május 17-én. Az eseményen részt vett Hoppál Péter kormánybiztos, dr. Bódis József, az alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke és dr. Tóth Arnold, a PTE KK Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója.

A két új eszköz – egy multifunkciós mammográfiás berendezés és egy képalkotó röntgenkészülék – összesen mintegy 290 millió forintba került, amit az egyetemet fenntartó alapítvány finanszírozott.

radiológia

A röntgenvizsgálat a legnagyobb számban végzett képalkotó eljárás, amivel könnyen és gyorsan észlelhetőek a mellkast, a végtagcsontokat és a gerincet érintő kórképek. Az Orvosi Képalkotó Klinikán hetente átlagosan 1500 beteg röntgenvizsgálatát végzik. A beszerzett korszerű eszközök egyike egy multifunkciós röntgenátvilágító berendezés, amely 120 millió forint értékű. A készülék képes hagyományos röntgenfelvételek készítésére és röntgen-átvilágítás végzésére, valamint a teljes gerinc és a végtagok egyben történő megjelenítésére is alkalmas. Ez segíti a gerincferdülés és végtaghossz-különbségből eredő panaszok kezelésének tervezését.

Átvilágító üzemmódban a szervezetben zajló folyamatokat dinamikusan, valós időben képes megjeleníteni, e vizsgálat fontos szerepet játszik olyan emésztőrendszeri megbetegedések kivizsgálásában, ahol a gyomor–bélrendszer kóros mozgása felelős a panaszokért. Az új röntgenberendezéssel évente mintegy 15 000 beteget fognak vizsgálni a klinika szakemberei.

radiológia2

A másik új eszköz egy közel 170 millió forint értékű, multifunkciós mammográfiás berendezés, amely hagyományos mammográfiás felvételek készítésére és röntgen-vezérelt sztereotaxiás mintavételek végzésére is alkalmas.

Pécsett régi hagyományai vannak annak az emlőszűrésnek.” - mondta dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke. „Bízom benne, hogy az új, modern eszközökkel még hatékonyabban tudjuk szervezni és biztosítani a szűrést. Ez gyorsabb vizsgálatokat és jobb munkakörülményeket jelent majd a betegek és a dolgozók számára. Ezek az eszközök nemcsak a megye, hanem az egész régió betegellátását is szolgálják.”

A berendezés különlegessége, hogy úgynevezett tomoszintézis végzésére is alkalmas. Ez a kifejezetten sűrű szerkezetű, úgynevezett denz emlők megítélését, és az esetlegesen előforduló strukturális eltérések értékelését teszi lehetővé, ezáltal csökkentve a felesleges visszahívások számát és elősegítve a rosszindulatú elváltozások korai felismerését. Kiemelt szerepet játszik a mikromeszesedések felismerésében és karakterizálásában, amelyek daganatmegelőző állapotot jelezhetnek. A készülék, amely jelenleg a legmodernebb elérhető eszköz, az ilyen eltérések esetében mintavételezésre is képes. Az említett fejlesztések és az eszközpark bővítése révén a radiológia területén jelentős előrelépések várhatók Pécsen és környékén. A modern diagnosztikai technológiák által a korai felismerés és a prevenció hatékonyabbá válik, ami hosszú távon javítja a lakosság egészségi állapotát.

2024. május 17. péntek