Ugrás a tartalomra
Az oldal jelenleg feltöltés alatt áll!

2,716 milliárd forintos vissza nem térítendő uniós forrásból készült el a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Gyermekgyógyászati Klinika új sürgősségi betegellátó osztálya, amit szerda délelőtt adtak át ünnepélyes keretek között. A most megépült osztályon és műtőkben több mint 1600 négyzetméteren várja regionális és országos központként a súlyos vagy nagy kockázatú gyermeksérülteket a klinika.

műtő

A PTE KK Gyermekklinikája új gyermeksürgősségi betegellátó osztállyal bővült. Az EFOP pályázatból finanszírozott beruházás összköltsége több mint 2.7 milliárd forint, ebből a fejlesztés során az építkezésre mintegy kétmilliárd forintot, eszközbeszerzésre több mint félmilliárd forintot költöttek. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium minisztere,Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke, Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke és Decsi Tamás, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.

átadó

Az országos projekt célja, hogy hazánkban egységes és magas szintű gyermek-sürgősségi és gyermek-baleseti ellátási rendszer jöjjön létre, amely a gyermek sérülésének, betegségének súlyosságához mérten a lakóhelyéhez a lehető legközelebbi, ugyanakkor szakmai szempontból a legmagasabb szintű ellátást képes biztosítani. A Konzorcium vezetője az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Konzorcium tagjai a Heim Pál Gyermekkórház, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, valamint a Pécsi Tudományegyetem.

A PTE KK Gyermekklinika most létrehozott osztályán a legkorszerűbb műtőkben és eszközökkel még nagyobb esetszámban látják el a régió legsúlyosabb traumatológiai gyermekbetegeit: a nagy elmozdulással járó végtagtöréseket szenvedett sérülteket, a súlyosabb balesetek miatt, szövetvesztéssel járó sérülésekkel, többszörösen traumatizált, illetve a súlyos tudatzavarral vagy eszméletlenséggel érkező betegeket, valamint a mellkasi, hasi szerveket, illetve ér-, vagy idegrendszeri sérülést elszenvedett gyermekeket.

A fejlesztéssel a gyermektraumatológiai műtétekhez szükséges legmodernebb diagnosztikai, terápiás és a műtéti eredményeket segítő rehabilitációs készülékek is rendelkezésre állnak ezentúl. Ezzel párhuzamosan korszerűbb körülmények között fogadják és kezelik a nem traumatológiai sürgősségi ellátást igénylő gyermekbetegeket. A centralizált ellátásnak köszönhetően a súlyosabb esetek a Gyermekgyógyászati Klinikán összpontosulnak, lehetőséget teremtve a korábbinál nagyobb szakmai tapasztalat megszerzésére.

A három korszerű műtőt tartalmazó műtőblokk mellett a gyermeksebészeti osztály is átalakult, nagyobb és modernebb gyermekbarát kórtermek épülnek a baleseti sérült, a sebészeti és a fül-orr-gégészeti betegek számára. A PTE Gyermekgyógyászati Klinika Magyarország Dél-dunántúli régiójának legmagasabb szintű ellátóhelye, ahol közel 40 ezer gyermeket látnak el a sebészeti, fülészeti és sürgősségi járóbeteg rendeléseken és 3500 sürgős betegfelvétel és közel 2500 műtéti beavatkozás történik évente.

Navracsics Tibor miniszter és Vajda Péter professzor

Az EFOP pályázatban az épületfejlesztés mellett a szakdolgozók, gyermektraumatológusok képzése, eszközfejlesztés és tananyagbővítés, kurzusok, továbbképzések valósultak meg, ezzel segítve a betegek kezelését, gyógyítását. Az új épületrész kialakításához egyetlen nap alatt 71 betonkeverő 500 m3 betont szállított a helyszínre. Az építkezés során 205 tonna betonacélt használtak fel, és 53 kilométernyi erősáramú vezetéket építettek be.

A pécsi gyermekklinika megújult osztályát a Nevetnikék Alapítvány önkéntesei varázsolták gyermekbaráttá. Több mint 300 négyzetméternyi falfelületet festettek meg, így a falakon Pécs ikonikus helyszínei, kulturális értékei is helyet kaptak, a játszószobát kiváló hazai játékgyártók segítségével rendezték be, míg a Pécsi Pagony és a Pagony Könyvkiadó adományának köszönhetően a könyvtár is megtelt új mesekönyvekkel.

kórterem

A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében, az EFOP 2.2.1-VEKOP-16-2016-0001 Gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztése című felhívás részeként valósult meg.

 

Fotó: Csortos Szabolcs/univpécs

2024. május 29. szerda