Hírek

KK hírek - 2018. január 25, csütörtök

Az országban egyedülálló gépet használhatnak az Ortopédiai Klinikán

A napokban mutatták be az Ortopédiai Klinikán az EOS 2D/3D berendezést. Az ultramodern röntgenkészülék a teljes testről készít torzításmentes felvételt. A diagnosztikai készülék rendkívül alacsony sugárdózis mellett is képes a tökéletes három dimenziós képalkotásra.

Egy csaknem 200 millió forint értékű berendezést vehettek használatba a Pécsi Tudományegyetem Ortopédiai Klinikáján. A rendkívül modern készülék jelenleg a világon az egyetlen olyan berendezés, amely lehetővé teszi a teljes test torzításmentes leképezését terhelt, vagyis álló helyzetben, nagyon alacsony sugárdózis mellett.

Az EOS 2D/3D készülék a hagyományos röntgenekhez képest 85 százalékkal, a digitális röntgenekhez képest 50 százalékkal kisebb sugárdózissal dolgozik (gyerekek vizsgálatakor még ennél is kisebb sugárdózist lehet alkalmazni). A berendezés csupán 15-25 másodperc alatt egyidejűleg kétirányú felvételeket készít, de utána 3 dimenziós, pontos ábrát lehet belőle alkotni a csontokról.

A technika ugyanakkor lehetővé teszi, hogy ülő helyzetben is vizsgálhassák a beteget, azaz kiválóan alkalmas mozgássérültek, parasportolók diagnosztikájára is.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora felhívta rá a figyelmet, bár a szegedi egyetemmel közösen egy olyan uniós pályázaton szerezték meg a berendezéshez szükséges összeget, amely sportolók, parasportolók vizsgálatára, rehabilitációjára szolgál, de természetesen az Ortopédiai Klinika egyéb munkáiban is a betegek hasznára lesz a készülék, alkalmas például műtétek pontos előkészítésére.

Than Péter, a klinika igazgatója elmondta, Magyarországon kizárólag Pécsett működik ilyen berendezés. A professzor azt is megjegyezte, azért a kutatásért, amely az ultramodern berendezés alapelvéül szolgál, Georges Charpak francia fizikus Nobel-díjat kapott.

(forrás: Pécsi Hírek, Nyaka Szabolcs fotó: www.eos-imaging.com)

Hírarchívum