Hírek

KK hírek - 2015. december 8, kedd

A Fogászati Klinikán mindenkin tudnak segíteni!

Nyílt napot tartott 2015. december 3-án a Pécsi Tudományegyetem Fogászati és Szájsebészeti Klinikája a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja alkalmából.

Az intézményben 2005 óta látnak el megváltozott ellátási igényű pácienseket, és tavaly óta egy speciális rendelő is a rendelkezésére áll a mentálisan sérült gyermekek és felnőttek, valamint a fiatal koruk miatt nehezen ellátható két-hároméves kisgyermekek számára. Éves szinten közel háromszáz altatásban végzett fogászati ellátást hajtanak végre a pécsi egyetemi klinikán. 

1992 óta december 3-a a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság mintegy harmadát érinti.

Dr. Nagy Ákos, a klinikaigazgató az eseményen elmondta, hogy ezek a kezelések 30 éves múltra tekintenek vissza Pécsett, de 2005 óta rendszeresen és szervezetten látnak el a pécsi klinikán megváltozott ellátási igényű pácienseket. A tavalyi évben ráadásul tovább fejlesztették az addig is jól felszerelt klinikát, és a mentálisan sérült gyermekek és felnőttek, valamint a fiatal koruk miatt nehezen ellátható két-hároméves kisgyermekek számára kialakítottak egy speciális rendelőt. Az elmúlt időszakban volt olyan kisgyermek, akinek tizenkét fogát kellett kihúzni akut probléma miatt. Az ilyen esetben például jelentősen megkönnyíti és meggyorsítja a beavatkozást a gyermek és szülei számára, ha altatásban tudják azt végrehajtani. „Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az ellátások az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott beavatkozások, tehát a közhiedelemmel ellentétben nem kell értük fizetni” – tette hozzá a klinikaigazgató.

A pécsi Fogászati és Szájsebészeti Klinika tehát az élen jár a speciális ellátási igényű páciensek kezelésében. Évekkel ezelőtt itt indították el az ún. Pécsi Prevenciós Programot is, melynek lényege, hogy ingyenes tanácsadással igyekeznek megelőzni a súlyos fogászati problémák kialakulását. A Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja alkalmából szervezett nyílt napon a betegek és családtagjaik számára tartottak ingyenes vizsgálatot és szaktanácsadást, valamint az érdeklődőknek megmutatták a klinika különleges eszközeit, így többek között a speciális rendelő műszereit is.

forrás: UnivPécs, fotó: Csortos Szabolcs

Hírarchívum