Hírek

KK hírek - 2015. november 3, kedd

Közelebb költöztek a felnőttekhez a gyerekek

Integrált módon folyik a gyermek- és felnőtt-művesekezelés a pécsi Klinikai Központban, miután ez év október 21-én átadták a II. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrumban azt az újonnan kialakított helyiséget, amely a gyermekdialízis- ellátás új otthona lesz.

Új helyre költözött a gyermek- művesekezelés: október 21-én adták át az új kórtermet a II. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrumában. A felnőtt- és gyermekkezelések integrációját elsősorban az tette lehetővé, hogy a korai műtéti beavatkozásoknak és a szervátültetési módszerek fejlődésének köszönhetően immár Pécsett is egyre kevesebb gyereket kell kitenni a művesekezelésnek.


- A gyermek vesebetegek ellátása úgy alakult az elmúlt két évtizedben, hogy Pécsett összesen huszonegy sikeres veseátültetés történt, ezzel a dializálandó vesebetegek száma nagyban csökkent. Jelen pillanatban két gyermeknek a vesedialízise folyik, így logikus gondolat volt, hogy ez a felnőtt dialízis-állomáshoz közel történjen meg - mondta el prof. dr. Decsi Tamás, a PTE KK főigazgatója, egyben Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója az ünnepélyes átadón, melyen részt vett dr. Endrei Dóra általános főigazgató-helyettes, orvosigazgató, valamint prof. dr. Wittmann István, a II. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrum klinikaigazgatója is.

Amellett, hogy a felnőtt- és a gyermekkezelés integrálása révén komoly megtakarítást lehet elérni, kiemelt cél, hogy a rászorulók a már megszokott magas színvonalú ellátásban részesüljenek. A gyermekdialízis- ellátás új otthonában a megfelelő technikai feltételek mellett adott az óriási szaktudás is, hiszen itt országosan elismert nephrológus szakorvosok és szakdolgozók látják el a művesekezelésre szoruló gyermekeket. Ezen túl továbbra is kiemelt hangsúlyt fordítanak arra, hogy a kezelt gyermekek a lehető legjobb gyermekgyógyászati ellátásban részesüljenek, és a II. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrumban is igyekeznek a lehető legkönnyebbé tenni a gyermekek számára a megterhelő, többórás beavatkozást, így a gyermekgyógyász szakorvosok és gyermekápolók mellett alkalmanként bohócdoktorok is részt vesznek majd a gyermekek kezelésén.

forrás: DN / Apró Annamária fotó: Apró Annamária

Hírarchívum