Hírek

KK hírek - 2015. november 3, kedd

Rohamosan fejlődik a szívdiagnosztika

A Pannon Kardiológiai Napokat már a negyedik alkalommal rendezik meg november 12-e és 14-e között az MTA PAB székházában. Az esemény főszervezőjével, dr. Cziráki Attila professzorral a megyében élők egészségügyi állapotáról és szakterületének újdonságairól is beszélgetett a bama.hu szerkesztője

Milyen a megye lakosságának egészségügyi állapota a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében?

Összességében nem tér el az országos vagy európai átlagtól, azonban ez egyáltalán nem jó hír, mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések és az ebből fakadó halálozások a statisztikák szerint az élmezőnybe tartoznak és szinte járványszerű méreteket öltöttek. Vannak persze eredmények, a kardiológiában robbanásszerű fejlődés tapasztalható mind a diagnosztika, mind az eszközös beavatkozások tekintetében. A pécsi Szívgyógyászati Klinika 1999-ben nyitotta meg kapuit és megszerveztük a 24 órás infarktusellátást, ami az infarktusok számát jelentős mértékben visszaszorította. Ez azért lehetséges, mert a súlyos állapotú betegnél a koszorúér korai megnyitása megelőzi a szívizom elhalását, az életveszélyes állapotot.

Milyen nehézségekkel kell megküzdenie az intézménynek?

Az egészségügyben tapasztalható finanszírozási anomáliák minket is érintenek, különösen a 2004-től bevezetett volumenkorlát, azaz hogy adott időszakban, adott típusú kezelésből mennyit végezhetünk. Vannak kivételek, de a legtöbb tevékenységünk ettől az anyagi béklyótól szenved. Humán erőforrás tekintetében jól állunk, büszke vagyok arra, hogy ilyen kvalitású kollégákkal dolgozhatok. A legtöbben európai és amerikai csúcsintézményekben szereztük meg a szaktudásunkat, éppen ezért tudunk képzési helyként is működni. Például szívultrahang-vizsgára felkészítjük és vizsgáztatjuk a kollégákat, de a szívgyógyászat számos más területén is nyújtunk ilyen szolgáltatást. A Pannon Kardiológiai Napok szintén ezeknek a továbbképzéseknek a sorába illeszkedik.

Mi a rendezvény vezérfonala és hány résztvevőre számítanak?

Nagyjából 150–200 résztvevője szokott lenni a rendezvényünknek. A korábban a tudományos jelleg dominált, voltak Budapestről, Szlovéniából és az Egyesült Államokból is előadóink, most a helyi tudásra koncentrálunk. Azt gondolom, lehetünk annyira lokálpatrióták, hogy a saját környezetünkkel szeretnénk foglalkozni és ezért hívtunk olyan előadókat, akiknek teljes rálátása van a régió egészségügyi állapotára. Ezen- kívül a legújabb európai szakmai irányelveket is bemutatjuk, amelyeket először idén szeptemberben Londonban adtak elő. Ezeket megpróbáljuk a saját környezetünkre vonatkoztatni és alkalmazni.

Mondana néhány konkrét példát?

Az egyik a korai infarktusellátásról kialakított új irányelv, a másik a szív gyulladásos megbetegedéseivel foglalkozó teljesen új ajánlás. A klinikánk szakmai újdonságait is bemutatjuk, így például a nem szívműtéttel történő, azaz az éren keresztül történő aortaműbillentyű-beültetést. Lesz szó a legújabb pacemakerekről, a szívritmuszavarok kezeléséről és a koszorúér, valamint billentyűsebészet újdonságairól is.

Rendhagyónak tűnik az esemény felépítése. Ilyen rövid előadások a jellemzőek?

Korábban előfordult, hogy 45–50 perces, referáló jellegű nagyelőadásaink voltak, azonban így kevesebb témát lehetett érinteni és kevesebb idő jutott az előadások utáni vitára. Most inkább 20 perces előadásokat terveztünk, az üzenetet, reméljük, így is mindenki megkapja, de a vita során mindenki hozzáteheti a saját gondolatait a témához.

Több kellene a megelőzésre

Prof. Dr. Cziráki Attila 1982-ben szerzett orvosi diplomát Pécsett, 1999 óta a PTE KK Szívgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese, a kardiológiai osztály és a kardiológiai szakambulancia vezetője, a klinika alapító tagja. Tanulmányokat folytatott az USA-ban és az Egyesült Királyságban is. 2002-ben a Pécsi Tudományegyetemen habilitált, Széchenyi-professzori ösztöndíjas, 2014 óta egyetemi tanár. Magyar és angol nyelven tartott előadásainak száma 100 körül van.

Véleménye szerint mindenkinek több hangsúlyt kellene fektetni a megelőzésre, és 40 éves kor felett, ahogy más szűrővizsgálatokat, úgy a szív- és érrendszeri szűrővizsgálatokat is rendszeresen el kellene végezni. Sajnos ezek csak részben vannak beépítve a háziorvosok tevékenységei közé, de a mai rendszerben – amikor egy rendelés alatt akár 60 beteggel is foglalkozni kell – nagyon nehéz időt szakítani erre. Ezért is fontosak a kampányszerű szűrések, valamint a nagy kockázattal rendelkezők célzott vizsgálata, amely – megfelelő finanszírozás esetén – a Szívgyógyászati Klinika kardiológiai szakambulanciáján történhet.

forrás: bama.hu / Güth Ervin, fotó: bama.hu

Hírarchívum