Hírek

KK hírek - 2015. november 2, hétfő

Ahol a legelviselhetőbb betegnek lenni

Az elmúlt hetek során a betegek is belakták a többéves építkezés után teljes erővel üzemelő Janus Pannonius Klinikai Tömböt. Az öt év után visszaköltöző Sebészeti Klinikán jártunk, ahol kiderült, sokszor a kicsinek gondolt dolgok jelentik a legtöbbet a betegek részére.

„Minden csodálatos” - válaszolja kérdésünkre egy sérvműtét után lábadozó beteg a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikáján, amely bő egy hónapja, szeptember végén költözött újra és a belátható időn belül utoljára, ezúttal a néhai 400 ágyas klinika helyén felhúzott Janus Pannonius Klinikai Tömbbe. Az idős asszony korábban is feküdt már ugyanezen a helyen és ugyanezen a klinikán, ám mint mondja, össze sem lehet vetni az élményeket, bár, mint nevetve mondja, egy tévé még jól jönne a szobába.

A pozitív visszajelzésnek a klinika igazgatója, Dr. Vereczkei András is örül, aki rutinos költözködő: orvosként még a régi 400 ágyasban kezdte meg a munkát, igazgatóként már a Rákóczi úton vette át a klinika vezetését, most pedig a visszaköltözést vezényelte le. Az azonos címen kívül azonban nem sok közös akad a két épületben. Az 1966-ban a harmadik ötéves terv részeként átadott 400 ágyasnak annak idején az egész országban csodájára jártak, hiszen az akkori legmodernebb elvárásoknak felelt meg. Négy évtized alatt azonban az elvárások is sokat változtak, másrészt az épület állapota is rengeteg romlott, így a klinika munkatársai és a betegek már az időleges, a felújítás miatt szükséges Rákóczi úti költözést is fejlődésként élték meg – ahogy a professzor fogalmaz, mindig előbbre jutottak.

„A leglátványosabb változás, hogy a korábbi hatágyas kórtermeket kétszemélyesek váltották” - mutatja az új termeket az igazgató, és az általunk megkérdezett betegek mindegyike fontosnak tartja kihangsúlyozni ezt a körülményt. „Sokkal könnyebb két embernek elviselnie egymást, mint négy vagy hat embernek”, mondja egyikük. Néhány hasonló úgynevezett „VIP” terem akadt a Rákóczi úton is, ám helyhiány miatt ezeket elkülönítőként kellett használni, mostantól viszont a korábbi, a gyakorlatban sosem működő VIP elhelyezés a sztenderd a klinikán. A szobákhoz ráadásul külön vizesblokk is jár, ami felbecsülhetetlen fontosságú a betegek komfortérzete szempontjából – 2010 előtt ugyanitt 30 betegre jutott egy zuhanyzó.

A kétágyas szobákon felül az új osztályok külső tereit is a lehetőleg leginkább betegbarát módon alakították ki. Négy hűtőszekrény és két mikrohullámú sütő áll a betegek rendelkezésére, sorolja Vereczkei András, és bár mindez talán nem tűnik fontosnak, rengeteget ad ahhoz, hogy a betegek a körülményekhez képest jól érezzék magukat, ahogyan az is, hogy egy külön étkezőrész is kialakításra került, így nem kell egész nap a szobákban lenni. A megújult épület ráadásul teljes egészében klimatizált, aminek nyáron óriási jelentősége lesz, hiszen a hőhullámok az egészségesekre is óriási terhet raknak, nem beszélve az itt fekvő súlyos betegekről. A nem látványos, de annál fontosabb fejlesztések közé tartoznak a lepedőket felváltó, egyik oldalán vízhatlan, a másik oldalán nedvszívó ágybetétek, amelyek egyrészt megnehezítik a rengeteg fekvőbeteg életét tovább keserítő felfekvések kialakulását, másrészt pedig a kényelmet is növelik.

 

Az ágyakat dicséri egy vastagbélműtéten átesett beteg is, akinek bőven van tapasztalata a klinikán. Már 2010 előtt is feküdt itt, most pedig egyike volt a megújult épületet elsőként megtapasztalóknak, hiszen október eleje óta van itt. „Nagyon kellemesen csalódtam mind a környezetben, mind a személyzetben, sokkal emberközpontúbb minden, mint ahogy arra emlékeztem. Ilyenek kell lennie egy kórháznak” - összegzi a középkorú férfi, akinek szabadulása már csak órák kérdése.

Jóval többről van itt szó azonban, mint kényelemről, vélekedik Vereczkei András, akivel több évtizedes gyógyítói tapasztalata alapján úgy vallja, hogy a szakszerű és gondos ellátáson felül az is nagyon fontos tényező a betegek felépülésében, hogy milyen körülmények között lábadozhatnak. Ebből a szempontból annak is jelentősége van, hogy az új kórtermek tágasak és világosak, remek kilátással.

„Betegnek lenni sehol sem jó, de valahol elviselhetőbb, mint máshol” - mondja egy idősebb férfi, aki egy bonyolult és nehéz műtét után lábadozik éppen, majd hozzáteszi: itt a legelviselhetőbb, sőt jó. Ennél nagyobb dicséretben pedig nem nagyon részesülhet egyetlen klinika sem a betegei részéről. 

Hírarchívum