Hírek

KK hírek - 2015. szeptember 24, csütörtök

Átadták a Janus Pannonius Klinikai Tömböt

Szeptember 1-jén adták át a felújított 400 ágyas klinikát, melyet Janus Pannonius Klinikai Tömbnek kereszteltek át. A rekonstrukció, mely a régió legnagyobb kórházberuházása, három éven keresztül zajlott több mint 15 milliárd forint európai uniós támogatásból.

A Janus Pannonius Klinikai Tömb többlépcsős modernizációjával a PTE több, korábban máshol működő klinikáját integrálta. Az épületben egyidejűleg 367 fekvőbeteg ellátására nyílik lehetőség, éves szinten pedig közel félmillió beteget fogad majd az egészségügyi központ. A megújult klinikai tömbben immár egy- vagy kétágyas, magas komfortfokozatú, fürdőszobával felszerelt kórtermekben fogadják a betegeket, az épület tetején pedig helikopter-leszállóhelyet alakítottak ki, hogy a légi úton szállított betegek minél előbb sürgősségi ellátásban részesülhessenek.

A teljes körűen felújított, modernizált, új műszerekkel felszerelt klinikai épületegyüttest Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterhelyettese, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a kerület országgyűlési képviselője és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora adta át. Az ünnepélyes átadó keretében a felújított klinikai tömböt Udvardy György megyés püspök megáldotta, a komplexumot Janus Pannonius Klinikai Tömbnek nevezték el.

Az egyetem rektora a megnyitón kiemelte, hogy a rekonstrukcióval a Janus Pannonius Klinikai Tömb a 21. század kihívásaira választ adó intézmény lett, amely a betegellátás mellett az egyetemen folyó magyar, angol és német nyelvű orvosképzésnek is méltó bázisává vált.

Az 1966-ban átadott épület rekonstrukciója három ütemben történt, az átalakítás és bővítés pedig összességében közel 27 ezer négyzetméternyi területen folyt. Az építkezési munkák három helyszínen, párhuzamosan zajlottak. 2013 decemberében a klinika ún. „déli bővítménye” készült el, mely a Nukleáris Medicina Intézetének és a Radiológiai Klinikának ad otthont. Az ezen épületrészben működő intézetben elsősorban daganatos betegeket vizsgálnak és gyógyítanak, nagy számban végeznek szív-, tüdő-, pajzsmirigy-, csont-, máj-, vese- és központi idegrendszeri vizsgálatokat is. Az intézetben működik egy hibrid SPECT/CT is, amivel egyszerre tudnak izotópos és radiológiai metszetképeket készíteni, ezzel pontosan behatárolható a daganatok helye és mérete, akárcsak az áttéteké. A felújított létesítmény műszakilag országos szinten is kiemelkedik, a helyiségek sugárvédelme pedig kimagasló, ólomüveg ablakok, ólomborítású ajtók és tömör vasbeton falak állják útját a radioaktív sugárzásnak.

2015 januárjában az „A” és „C” szárnyakat, valamint a Sürgősségi Betegellátó Osztályt (SBO) avatták fel, itt találhatóak a Belgyógyászati Klinika hematológiai, endokrinológiai, gasztroenterológiai, kardiológiai, angiológiai és intenzív osztályai, valamint ezek szakrendelései. Az SBO igényeire szabott épületben a diagnosztika könnyebb hozzáférése révén a korábbinál hamarabb részesülhetnek a súlyos betegek ellátásban, a becslések szerint pedig évi 90-100 ezer esetet látnak majd el, alapvetően Pécsről és vonzáskörzetéből. Az SBO-n fogadják a belgyógyászati és az általános sürgősségi eseteket, amelybe a neurológiai, a fül-orr-gégészeti, az urológiai és a bőrgyógyászati esetek is bele tartoznak, de nem itt látják el a gyerekgyógyászati, pszichiátriai és szülészeti sürgősségi eseteket. Az I. sz.  Belgyógyászati Klinika csontvelő transzplantációs részlegének funkcionális kialakítása országosan is egyedülálló, lehetővé teszi az immunszuprimált betegek hermetikus elkülönítését, üvegfelületű látogatófolyosóval, telefonos kommunikációval biztosítja a betegek kapcsolatát a külvilággal, a hozzátartozókkal.

2015. szeptember 1-jén a felújítás utolsó szakasza is lezárult, és „B” szárny átadására is sor került. Utóbbiban összesen 157 fekvőbeteget tudnak ellátni, és ebben a szárnyban kaptak helyet a gasztroenterológia, kardiológia és a hematológia. Ugyanebben a közelmúltban átadott szárnyban fogják a posztoperatív sebészeti, illetve mozgásszervi sebészeti őrzést megvalósítani.

A TIOP-2.2.2-08/2-2010-0001 „Janus Pannonius Sürgősségi Program – Korszerű sürgősségi ellátás a történelmi régióban” és a TIOP-2.2.7-07/2F/2-2010-0001 „Janus Pannonius Program - Korszerű egészségügy a történelmi régióban” projektek keretében megvalósult fejlesztési beruházásoknak köszönhetően egy szerkezetében, felszereltségében és működésében is rendkívül modern egészségügyi komplexumban látják el a Janus Pannonius Klinikai Tömbbe érkező betegeket. A teljes beruházás több mint 15 milliárd forintból valósult meg. 

Apró Annamária
(fotó: Univ Pécs)

 

Hírarchívum