Hírek

KK hírek - 2015. augusztus 31, hétfő

Egyre több alternatívája van a gyermekek művesekezelésének

Átalakulóban a gyermekdialízis

Mind a beteg gyermekeknek, mind a családjaiknak óriási megterhelést jelent a művesekezelés. A jó hír az, hogy a korai műtéti beavatkozásoknak és a szervátültetési módszerek fejlődésének hála Pécsett is egyre kevesebb gyereket kell kitenni ennek, így válik lehetségessé a gyermek- és felnőttkezelések integrálása. A fő cél az, hogy a kezelés hatékony és gyermekbarát maradjon.

A dialízis, avagy művesekezelés a felnőttek esetben is igen sok megpróbáltatással járó terápia, nem meglepő hát, hogy ez még inkább így van a gyermekek esetében, akiknek egész fejlődésére kihatással van mindez. Szerencsére folyamatosan csökken azon esetek száma, ahol hosszú távon kell alkalmazni ezt a megoldást, ám teljes egészében egyelőre sajnos nem lehet kiváltani. A cél most az, hogy a megmaradt esetek ugyanazt a figyelmet kapják a felnőttkezeléssel tervezett integrált formában, mint az elmúlt 25 évben a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikáján.

A dialízisre szoruló gyermekeket két csoportra lehet osztani, avat be minket dr. Györke Zsuzsanna, a pécsi gyermekklinika gyermek-művesekezeléssel foglalkozó klinikai főorvosa. Az egyik esetben súlyos, ám még visszafordítható veseelégtelenségről van szó, amelyet sok minden okozhat, legyen szó fertőzésről, avagy súlyos és akut vesegyulladásról. Ilyen esetekben néhány hetes, hónapos kezelés szükséges, amíg helyreáll a vese működése, nagy átlagban évente egy-három ilyen gyermek fordul meg a klinikán, mondja Györke Zsuzsanna.

Sokkal rosszabb a krónikus veseelégtelenségben szenvedőknek a helyzete, amely kórállapot hátterében az esetek többségében veleszületett vese- és húgyúti fejlődési rendellenességek állnak. A vesék sokszor csak hosszú küzdelem után adják fel a harcot, így nemegyszer a már csecsemőkorban diagnosztizált rendellenesség csak serdülőkorban jut abba a stádiumba, hogy művesekezelést kelljen alkalmazni.

Az időzítés mindig kritikus fontosságú

Természetesen az orvosok is mindent megtesznek azért, hogy ez az időpont minél később jöjjön el, hiszen a dialízis a súlyos azonnali következmények mellett a gyermekek jövőjére is rányomja a bélyegét. "A veseműködés hiánya kihat a gyermek testi, szellemi fejlődésére, komoly hormonális és csontanyagcsere- változások kísérik a folyamatot, amely a felnőttekhez képest sokkal súlyosabb szövődményeket okozhat. Kisgyermekeknél a hossz- és súlyfejlődés elmaradása, csontdeformitások kialakulása lehet a következmény" - fogalmaz a szakértő.

A művesekezelés késleltetése arra is lehetőséget ad, hogy a kis betegek minél korábban vesetranszplantációban részesülhessenek, ez ugyanis az egyetlen valódi megoldás, miután a vesék megszűnnek működni. A transzplantáció időzítése pedig kritikus fontosságú, hiszen minél később történik meg, annál súlyosabbak, illetve maradandóbbak lesznek az elváltozások, mondja dr. Kalmár-Nagy Károly, a pécsi sebészeti klinika transzplantációs főorvosa, aki 1980 óta végez veseátültetéseket - ez alatt az idő alatt gyermekbetegekben több mint húsz veseátültetés történt Pécsett. Ideális esetben maximum fél év telik el a dialízis elindítása és a műtét végrehajtása között, ám megfelelő donor hiányában mindez sajnos nem minden esetben tartható. Ezen a téren az elmúlt időszakban szerencsére kedvező változást hozott az Eurotransplant programhoz való csatlakozásunk, amely révén hét európai országból érkezhetnek megfelelő donorok, megtöbbszörözve az átültetésre kompatibilis szerv megtalálásának az esélyeit.

Már magzati korban is ki lehet szűrni

Maga a szervtranszplantáció, illetve az átültetett szervek kilökődésének megelőzése is rengeteg fejlődött az elmúlt évtizedek során. Míg 1980-ban az átültetett vesék 50 százaléka kilökődött egy éven belül, addig mára ez az arány 10-15 százalékra mérséklődött. Az úgynevezett krónikus kilökődések esetében, amelyekért a beültetett szervet támadó ellenanyagok a felelősek, azonban még nem sikerült ilyen áttörést elérni, árnyalja a képet Kalmár-Nagy Károly. A legfrissebb adatok szerint az új vesék "túlélési esélye" 70-75 százalék ötéves távlatban.

Szerencsére nemcsak a transzplantációs technikák fejlődtek, hanem az új képalkotó eljárások és műtéti technikák révén egyre többször már magzati és újszülöttkorban ki lehet szűrni a későbbi veseelégtelenséghez vezető rendellenességeket, és műtéti úton orvosolni azokat. Ennek révén a tartósan művesekezelésre szoruló gyermekek száma is jelentősen csökkent. Míg az 1990-ben elindított pécsi gyermekdialízis-ellátásban a kezdeti időszakban átlagosan öt-nyolc beteget kellett folyamatosan dialízisben részesíteni éves szinten, mára ez kevesebb, mint a felére csökkent, két-három ilyen eset van évente, mondja Györke Zsuzsanna, ráadásul volt olyan időszak, amikor csak egyetlen gyermek igényelte a hemodialízis-kezelést.

A munkatársak tudása már adott

Éppen a csökkenő esetszám miatt jött el annak az ideje, hogy a felnőtt- és a gyerek-művesekezelés integrálását napirendre tűzze a Klinikai Központ, mondja dr. Decsi Tamás, a PTE KK főigazgatója. A felnőttek ellátását végző Kettes Számú Belgyógyászati Klinikán és Nephrológiai Centrumban nemcsak minden technikai feltétel adott a gyermekek kezelésére is, hanem az itt dolgozó, országos elismertségnek örvendő nephrológus szakorvosok és szakdolgozók tudása is rendelkezésre áll.

Ezzel együtt azonban kiemelten fontos, hogy a rászoruló gyerekek továbbra is a lehető legjobb gyermekgyógyászati ellátásában is részesüljenek, teszi hozzá Decsi Tamás. A gyermekek művesekezelése ugyanis mind eltérő méretük, mind eltérő fiziológiai adottságaik miatt sok ponton eltér a felnőttekétől, magyarázza Györke Zsuzsanna. Emellett a gyermekek rosszabbul tűrik a többórás mozdulatlanságot is, amelyet a kezelés megkövetel; figyelmük lekötése és megnyugtatásuk külön kihívást jelent a kezelőszemélyzet számára. Épp ezért a tervek szerint minden esetben felkészült gyermekgyógyász szakorvosok és gyermekápolók foglalkoznak majd a dialízis során a gyermekkel, annak érdekében, hogy a tervezett változásból mind ők, mind a családjaik a lehető legkevesebbet vegyék észre.

A jól felszerelt pécsi központban immár hosszú évek óta foglalkoznak a szakemberek a kezelésre szoruló fiatalokkal, gyerekekkel.

(forrás: Dunántúli Napló)

Hírarchívum