Hírek

KK hírek - 2015. április 16, csütörtök

Rendkívül korszerű sugárterápiás kezelések Pécsett

Képvezérelt-, intenzitás modulált-, ívbesugárzásos illetve sztereotaxiás sugársebészeti kezelések a PTE KK Onkoterápiás Intézetében

Egy komoly beruházás eredményeként több mint 3 évvel ezelőtt a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Onkoterápiás Intézetében meg tudták kezdeni az igazán korszerű sugárterápiás ellátást, sok szempontból úttörő szerepkörben.

Mára elmondható, hogy a modern kezelésekkel kapcsolatban már komoly klinikai tapasztalatokkal rendelkeznek. Egyelőre hasonló kezeléseket hazánkban Pécsen kívül csak Budapesten és Debrecenben lehet elvégezni.

 

Természetesen ezek a kezelések nem minden betegség esetén használatosak, illetve sajnos nem minden rákbetegnek adnak gyógyulási reményt, de ahol alkalmazzák, ott jóval kevesebb mellékhatás mellett hatékonyabb gyógyítást lehet véghezvinni. Szakszavakkal szólva itt az ún. képvezérelt-, intenzitás modulált-, ívbesugárzásos illetve sztereotaxiás sugársebészeti kezelésekről van szó. Ezen utóbbi beavatkozásokat régebben csak agyi daganatoknál végezték, most azonban már korszerű készülékekkel ilyen sztereotaxiás kezelések elvégezhetők a test egyéb részein, mellkasi-, hasüregi-, medencei tumorok esetében is. Pécsett már több ilyen szakmai újdonságnak számító sugársebészeti beavatkozást végeztek el.

Figyelembe véve az összes speciális sugárterápiás beavatkozást a pécsi centrumban már közel ezer beteg korszerű onkológiai ellátása történt meg. Egyelőre hasonló kezeléseket Budapesten és Debrecenben lehet elvégezni, de egy országos onkológiai fejlesztés következtében az elkövetkező hónapokban, években már felkészültek lesznek más magyarországi centrumok is. Többek között ezért is nagyon fontos a betegek korszerű, sokrétű és eredményes gyógyítása érdekében a pécsi tapasztalatok átadása.

pecsinapilap.hu

Hírarchívum