Hírek

Egyéb hírek - 2022. július 5, kedd

Semmelweis Nap 2022

Nagy napja a magyar egészségügynek a Semmelweis Nap, amely alkalom arra, hogy az ezen a területen dolgozókat megünnepelhessük. A PTE Klinikai Központja június 29-én, a pécsi Palatinus Grand Hotel Bartók termében tartotta a 2022. évi eseményt.

Minden egészségügyben dolgozó áldozatos munkáját köszönte meg dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke: “Erőpróbáló időszakon vagyunk túl. Sejtettük, hogy nagy feladat áll előttünk, de felkészülni lehetetlen volt, hullámról hullámra együtt küzdöttük le az akadályokat. Széleskörű összefogás és együttműködés valósult meg az egészségügyi szektoron belül és kívül” - fogalmazott a koronavírus-járványra utalva. A heroikus munka nagyságára és mennyiségére néhány adattal is rávilágított: csak az oltásokból több, mint negyedmilliót adtak be a KK munkatársai.

Dr. Bene Ildikó, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese Semmelweis munkásságáról beszélt. Elmondta, hogy csak évtizedekkel a halála után derült ki, hogy igaza volt. Nagysága abban rejlett, hogy az őt ért támadások ellenére kritikus tudott maradni a mindennapi gyakorlatokkal szemben.“Elhivatottság, összefogás, emberséges magatartás, önzetlen segítség - ezek hivatásunk lényegi értékei. Köszönettel tartozunk minden egészségügyi dolgozónak. A társadalom jövője Önök nélkül nem képzelhető el. Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra!” - mondta.

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott sosem gondolta volna, hogy egy járvány kapcsán lesz lehetősége az ez elleni küzdelem megszervezésében részt venni. Úgy vélte, nem tudni, mit hoz a vírus a későbbiekben, ráadásul az orosz-ukrán háború is kihívás elé fog állítani mindannyiunkat. Baranyába ugyan az északkeleti megyékhez képest kevesebb menekült érkezett Ukrajnából, de mindennapjainkba be fog gyűrűzni az áremelkedések hatása.

A csapatszellem fontosságát emelte ki dr. Betlehem József rektorhelyettes, aki szerint a járvány elleni védekezés nem lehetett volna sikeres a rengeteg társszervező és az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók áldozatos munkája nélkül. “Modern és technicizálódott világunkban sem nélkülözhető a humánum és a józan ész” - fogalmazott.

Az eseményen díjakat és kitüntetéseket is átadtak.

A Klinikai Központ Tanácsának döntése alapján az elnök Pro Patiente díjat adományoz azon személyeknek, akik gyógyító, diagnosztikai, megelőző, innovációs munkaterületen kiemelkedő érdemeikkel, munkájukkal, magatartásukkal a Klinikai Központnak jó hírnevet szereztek, az intézmény fejlődése érdekében elévülhetetlen munkássággal rendelkeznek.

Pro Patiente díjban részesültek:

A Pécsi Tudományegyetem rektora a tartósan kiemelkedő színvonalú munkavégzése elismeréséül kitüntetéseket adományozott.

Rektori dicséretben részesültek:

Rektori elismerő oklevelet kaptak:

A Klinikai Központ elnöke A Hivatásért - Árpádházi Szent Erzsébet Emlékérmet adományoz az egészségügy szolgálatában kiemelkedő tevékenységet, a betegellátásban áldozatos munkát végző, az ápolás tudományában sikereket elérő, a holisztikus betegellátást tartósan megvalósító, ápolói hivatást gyakorló szakdolgozónak.

A Hivatásért - Árpádházi Szent Erzsébet Emlékérem kitüntetésben részesült:

A Klinikai Központ elnöke Árpádházi Szent Erzsébet Emlékoklevelet adományoz a betegellátásban áldozatos munkát végző, az ápolás tudományában sikereket elérő, a holisztikus betegellátást tartósan megvalósító, ápolói hivatást gyakorló szakdolgozóknak.

Árpádházi Szent Erzsébet Emlékoklevelet vehetett át:

A Klinikai Központ Semmelweis napi ünnepsége keretében köszöntötték az elmúlt egy évben leköszönő klinikaigazgatót, dr. Bogár Lajos professzort, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet korábbi igazgatóját.

A PTE KK vezetője Elnöki dicséretet adományoz azon személyeknek, akik a gyógyító, ápoló, gyógyítást és ápolást segítő, továbbá az egészségügyi munkavégzést támogató munkaterületen áldozatos, magas színvonalú szakmai tevékenységet végeznek, kiemelkedő érdemeket szereztek.

Elnöki Dicséretben részesültek:

Az UnivTV videóját a témában itt láthatják:

A díjazottaknak szeretettel gratulálunk!

Forrás:

Univpecs.com

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

 

Hírarchívum