Hírek

KK hírek - 2021. május 21, péntek

Részvételi lehetőség a vakcinák hatásosságát vizsgáló kutatásban

Hazánkban több COVID-19 elleni oltóanyag is forgalomba hozatali engedélyt kapott. Klinikai vizsgálatok szerint a készítmények hatásosan kivédik a SARS CoV-2 által okozott fertőzést és felvételük biztonságos. Fontos az oltások minél szélesebb körű nyomon követése az immunológiai hatás szempontjából. 

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja egy kutatásban vesz részt, melynek célja a különböző vakcinák védőhatásának és védőhatásuk időtartamának összehasonlítása a COVID-19 vakcinációt követően. A vizsgálatra COVID-19 vakcinációban még nem részesült, 20 év feletti személyek jelentkezését várják. A kutatás részeként védőoltásra és több alkalommal térítésmentes ellenanyagvizsgálatra kerül sor.

A vizsgálat egy éven keresztül zajlik. Alkalmanként egy-egy vérvétel történik, melyből elvégzésre kerülnek a magas költségű diagnosztikai vizsgálatok. A vérvétel első alkalommal a vakcina első dózisának beadása előtt közvetlenül, majd 12 hónap alatt további 6 alkalommal történik.

A magas költségű diagnosztikai vizsgálatokhoz most Ön térítésmentesen juthat hozzá.

A vizsgálatban részt vevő folyamatos tájékoztatást kap az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszeren keresztül arról, hogy a vakcina beadását követően milyen védő immunválasz alakult ki a szervezetében.

A vizsgálat eredménye jelentős a vakcinációs/oltási immunitás kutatása szempontjából, Önnek pedig saját immunválaszáról ad személyre szóló információt.

Jelenleg AstraZeneca védőoltás felvételére 150 fő, míg a Janssen védőoltásra 350 fő jelentkezést várjuk.

Az oltóanyagok korlátozott számban állnak rendelkezésre, a vizsgálatban résztvevők a jelentkezési sorrend figyelembevételével kerülnek beválasztásra.

Arra kérjük, hogy segítse az immunológiai hatékonyság pontosabb nyomon követését. Amennyiben még nem részesült védőoltásban és részt kíván venni a kutatásban, az  alábbi linken történő regisztrációval jelezze részvételi szándékát, mely alapján értesítést kap az oltóanyag rendelkezésre állásáról és az oltáson való részvétel időpontjáról.

https://pte.hu/hu/covidimmunvalaszvizsgalat

 

Hírarchívum