Hírek

KK hírek - 2021. március 11, csütörtök

Modern ultrahang készülékkel gazdagodott a Gyermekgyógyászati Klinika

Modern ultrahang készülékkel gazdagodott a Gyermekgyógyászati Klinika

Életkortól függően a gyermekek 5-10%-a szenved valamilyen szintű vizelet-, illetve székletinkontinenciában. A pécsi gyermeksebészet országos centrumként fogadja az ilyen zavarral küzdő betegeket az ország egész területéről. Gyógyításukat segíti az a vadonatúj ultrahang készülék, ami a korábbinál sokkal jobb felbontású képeivel precízebb vizsgálati eredményt biztosít az orvosok számára.

A pécsi gyermeksebészet egyik fő profilja a gyermekurológia. Az osztályon saját nyomásmérő (ún. manometriás) labor működik, ami fontos eleme a gyermekkori vizelési és székelési zavarokkal küzdő gyermekek kivizsgálásának és nyomon követésének. A vizsgálatokkal mind az organikus, mind a funkcionális eredetű vizelet- és székletürítési zavarok kivizsgálásában a terápiát is meghatározó információkhoz jutnak a szakemberek. Ennek a folyamatnak az egyik fontos láncszeme az ultrahangos vizsgálat, amelynek az a szerepe, hogy pontos képet kapjanak az orvosok a beteg állapotáról.

„Az új készülékkel lehetőség nyílik a húgyúti rendszer folyamatos, nagy felbontású vizualizálására, archiválására, és központi rendszerbe való feltöltésére” – mondta dr. Józsa Gergő, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi adjunktusa, aki hozzátette, hogy ez nemcsak a visszakereshetőség és a kontrollálás, hanem a kezelt betegeknél elért eredmények tudományos feldolgozása céljából is kiemelkedő jelentőségű.

A beszerzett eszközzel az urológiai vizsgálatokon túl az általános radiológiai diagnosztika fejlesztésére is lehetőség nyílik. Ezek mellett a hasi sebészeti kórképek, így például a hasi tumorok, a vakbélgyulladás, az epekövesség vizsgálatában is segítséget nyújthat az ultrahang készülék, éves szinten közel ezer vizsgálatot terveznek elvégezni vele.

A mintegy hatmillió forintba kerülő berendezés forrását a K&H Gyógyvarázs program, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., és a Budapest Bank biztosította, a hiányzó összeget a Visszatérés Alapítvány egészítette ki.

FORRÁS:

PTE

FOTÓ: 

Csortos Szabolcs/UnivPecs

Hírarchívum