Hírek

KK hírek - 2021. január 27, szerda

Ezért fontos a védőoltás a pécsi infektológus szerint – videó

Vannak, akik mindenképp beadatnák, és vannak, akik tartanak tőle, egy szinte biztos, mindenkinek van véleménye a koronavírus elleni vakcinákról. Az UnivTv legújabb videójában most dr. Nyúl Zoltán, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika infektológusa beszél arról, miért lenne fontos beadatni a felnőtteknek az oltást.

 

A pécsi infektológus szerint azért fontosak az oltások, mert velük lehet biztosítani azt, hogy a rettegett, napjainkban is ismert vírusoktól védettséget kapjunk, immunitást adjanak.

A MODERN ORVOSTUDOMÁNY LEGNAGYOBB VÍVMÁNYAI A VÉDŐOLTÁSOK.

A vakcinák kisgyermekkortól kísérik végig életünket, a születéstől kezdve – ismertette. Nem megszokott viszont, hogy felnőttkorban oltást kapjunk, bár nem ritka: ilyen a tetanusz például, vagy azok a szerek, melyeket bizonyos országokban kötelező is beadatni utazás előtt – ilyenkor általában nem is tiltakozunk ellenük az orvos szerint.

Nyúl Zoltán hozzátette, az oltás azért lenne most fontos, mert a koronavírus-járvány eddig több mint 2 millió halálos áldozatot szedett, a fertőzöttek száma pedig a 100 milliót közelíti, legalábbis amennyit eddig regisztráltak.

A fertőzésszám azonban messze elmarad attól, ami még várható, hiszen a Covid a világ lakosságának nagy részét képes átfertőzni, nem lehet tudni, mennyi halálos áldozat lehet még – közölte az infektológus.

Óriási baj lehet, ha nem tudjuk féken tartani a vírust, ezért a védekezés fő módja az oltás. A szakember szerint az immunitást úgy is meg lehet szerezni persze, ha átesünk a betegségen, de ennek nagy ára lehet.

A FOLYAMAT ÉVEKIG ELTARTHAT, AZ OLTÁSSAL VISZONT LERÖVIDÍTHETŐ EZ AZ IDŐTARTAM.

Addig sok veszély fenyegethet minket: egzisztenciális válságba kerülhetünk, elveszthetjük munkahelyünket, szeretteinket – ez az ára annak, ha a teljes populációs védettséget természetes úton szerezzük meg.

Lehet tehát választani, a védőoltás mindenesetre biztonságos, forradalmi új technológiával készül. Előnye, hogy gyorsan elő lehet állítani, a vírus felfedezése után napokon belül tudták már a szakemberek az összetételét, így hamar nekiállhattak a vakcinagyártásnak.

Ha minél többen immunitást szerzünk, lehetséges, hogy nem tűnik el a vírus, köztünk marad, de enyhe gyerekkori náthává szelídülhet, vagy akár tünetmentesen is végbemehet. Ez egy reális remény, ehhez az kell, hogy minden felnőtt immunis legyen, és ehhez kell az oltás – foglalta össze dr. Nyúl Zoltán.

 

Hírarchívum