Hírek

KK hírek - 2018. december 3, hétfő

Kiterjedt lelkészi szolgálat a pécsi kórházakban

2019 januárjától a Pécsi Egyházmegyében is szervezett keretek között fog zajlani a kórházlelkészi szolgálat – erről írt alá együttműködési megállapodást a Pécsi Egyházmegye és a Pécsi Tudományegyetem vezetősége november 30-án.

A kontraktust Udvardy György megyéspüspök, Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem általános, tudományos és innovációs rektorhelyettese, valamint Jenei Zoltán, az egyetem kancellára látta el kézjegyével. Az együttműködés értelmében januártól rendszeresen látogatnak el minden pécsi kórházba az Egyházmegye önkéntesei, hogy a betegeket megszólítsák, beszélgessenek velük, imákkal, odafigyeléssel támogassák őket. Amennyiben a betegek kérik, az önkéntesek közvetítik papi jelenlét iránti igényüket a papság felé. Mindemellett a Pécsi Egyházmegye egy telefonos ügyfélszolgálatot is működtetni fog.

Udvardy György megyéspüspök az együttműködés kapcsán elmondta: “Jézus tanításának értelmében az egyháznak mindig megújuló erővel kell folytatnia a betegek és a róluk gondoskodók szolgálatát. Az egyház hiszi és vallja, hogy a hét szentség közül az egyik arra rendeltetett, hogy megerősítse a betegség által megpróbáltakat. Ennek érdekében 2019 januárjától a Pécsi Egyházmegyében is szervezett keretek között zajlik a kórházlelkészi szolgálat, melynek élére Dohány Zoltánt, a pécsi Szent Ferenc plébánia plébánosát neveztem ki.”

Gábriel Róbert professzor kiemelte: “A pécsi egyetemnek hosszú évekre visszamenően erős és jó a kapcsolata az Egyházmegyével. Számunkra fontos, hogy a magas színvonalú gyógyító tevékenység mellett a betegeink egyéb kérésére is odafigyeljünk, így például a vallással, annak gyakorlásával kapcsolatos igényekre is, hiszen a lelki egyensúly az egyik alapja az egészségnek, a gyógyulásnak.”

Mint ismert, korábban is volt már lehetőség a PTE Klinikai Központjában a betegek számára a vallás gyakorlására, hiszen a felújított Janus Pannonius Klinikai Tömbben és az Akác utcai telephelyen is van kifejezetten a gyógyulók számára kialakított kápolna.

(forrás:pte.hu, fotó: Univ Pécs/Csortos Szabolcs)

Hírarchívum