Hírek

KK hírek - 2018. szeptember 24, hétfő

Jótékonysági hangversenyből korszerű műszer

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája új műszerrel gazdagodott.

A modern eszköz a hasfalon keresztül  teszi lehetővé a  magzati szívhangok és a terhesek fájástevékenységének mérését és regisztrálását.  A  műszer megvásárlásához szükséges  pénzügyi hátterének egy részét  jótékonysági koncertből származó bevétel fedezte.

A műszer rendhagyó módon kerülhetett a pécsi klinikára. A Pécsi Első Lions Club Váradi Marianna és Boros Misi fellépésével jótékonysági hangversenyt szervezett, melynek bevételét kiegészítette a Czeizel  Intézet, s  így tudták megvásárolni a klinika részére az úgynevezett CTG monitort.

Váradi Marianna a Pécsi Nemzeti Színház magánénekese, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, míg Boros Misi zongorista a Virtuózók felfedezettje, de mindketten személyesen is kötődnek a pécsi szülészeti klinikához – így örömmel csatlakoztak a jótékony kezdeményezéshez.

Mint  Veszprémi Béla, a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának egyetemi docense elmondta, ezzel a modern eszközzel, az úgynevezett kardiotokográffal ellenőrizni tudják a magzat méhen belüli állapotát, ezzel   csökkenteni  tudják a szüléssel járó rizikót,  javítva ezáltal az egészséges gyermekek születésének arányát.

A Dél-dunántúli régió  - Baranya, Somogy és Tolna megye - összes szülésének közel 40 százalékát a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján vezetik le,  ahol évente közel háromezer baba látja meg a napvilágot. Az új eszközzel évente több mint négyezer vizsgálatot végezhetnek majd el.

(forrás: pecsi-hirhatar.hu)

Hírarchívum