Hírek

KK hírek - 2018. április 16, hétfő

Új műtéti eljárás a Fül- Orr- Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinikáján

Magyarországon először végeztek hallás rehabilitációs műtétet, a hallószervet roncsoló daganatos betegen a PTE Klinikai Központ Fül- Orr- Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinikáján

A középkorú nőbeteg jobb oldali teljes siketséggel jelentkezett a Klinikán, amely gyorsan progrediálva alakult ki. Az ilyen esetekben a belső fül károsodásának valódi okát sokszor nem lehet megmondani, azonban jelen esetben a magas felbontású MRI felvételen a csiga alapkanyarulatán telődési hiány látszott. Az irodalmi adatokra hagyatkozva feltételezték, hogy a csiga idegelemeiből kiinduló daganat pusztította el a csiga alapkanyarulatát, ezáltal teljes siketséget okozva. A csigán belüli schwannomák műtéti eltávolítására Magyarországon még nem volt példa, ezen daganatok növekedésének leállítása céljából sok helyütt sugárkezelést alkalmaznak, mely módszer leállítja ugyan a daganat növekedését, de a hallás visszaállítására nem alkalmas. Az intracochlearis schwannomák műtét eltávolítása az úgynevezett cochleoectomia. Nemzetközi viszonylatban is ritkán alkalmazott műtét megoldás, egyrészt maga a daganat viszonylag ritka előfordulása, másrészt a technikailag rendkívül komoly kihívást jelentő műtéti megoldás miatt.

Egy hónappal ezelőtt a Klinikán elvégezték a cochleoectomiat, melynek során teljes mértékben sikerült eltávolítani a csigából a később szövettanilag valóban schwannomának bizonyuló tumort. A műtét végén a csiga maradványába egy cochlearis implantátumot tudtak beültetni. A megnyitott csigát csontporral és izombőnyével zárták.

A műtétet követően 1 hónappal aktiválták az implantátumot és felhelyezték a beszédprocesszort. A beteg kitűnő hallásélményről számolt be.

Hírarchívum