Hírek

KK hírek - 2018. április 11, szerda

Új műszer a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán

Új műszert üzemeltek be a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, ami a hasfalon keresztül lehetővé teszi a magzati szívhangok és a fájástevékenység mérését és regisztrálását.

Dr. Veszprémi Béla, a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának egyetemi docense az új műszerről elmondta: „Ezzel a modern eszközzel, az úgynevezett kardiotokográffal a várandósság és a szülés alatt ellenőrizni tudjuk a magzat méhen belüli állapotát. Amennyiben veszélyállapot alakul ki, a súlyosabb károsodás megelőzése céljából lehetőség van a szülés megindítására, illetve megindult szülés esetén a műtétes szülésbefejezésre, vagyis a császármetszésre. Ezzel biztosítani lehet a szüléssel járó rizikó csökkentését, tehát még jobb esélyeink lesznek az egészséges gyermekek születésére.”

A műszer rendhagyó módon kerülhetett a pécsi klinikára. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő 2014-ben kórust alapított, és a minisztérium dolgozóit elhívta közös adventi éneklésre. Erre már az első évben 80 minisztériumi dolgozó jelentkezett. A kezdeményezés az évek során hagyománnyá nőtt, és a kórustagok száma is egyre gyarapodott. 2017-ben az immár csaknem 100 tagú kórus a Kossuth-díjas Ghymes együttessel közösen lépett fel többek között a pécsi Kodály Központban is, a koncert bevételét pedig jótékony célra, a szülészeti klinika javára ajánlották fel. Így vásárolhatták meg a mintegy egymillió forintos műszert.

A Dél-dunántúli régió (Baranya, Somogy és Tolna megye) összes szülésének közel 40%-át a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján vezetik le, évente közel háromezer baba látja meg itt a napvilágot. Az új eszközzel évente több mint négyezer vizsgálatot végezhetnek el.

Hírarchívum