Hírek

KK hírek - 2018. február 7, szerda

Egyre gyakoribbak az egynapos műtétek

Két év alatt csaknem megduplázódott az egynapos sebészeti beavatkozások száma a pécsi klinikákon, míg 2015-ben összesen 7356 ilyen jellegű beavatkozást végeztek el, addig az elmúlt évben már 12 949 esetet láttak el az orvosok.

Tavaly a leggyakrabban végzett egynapos beavatkozások közül a szemészeten a szürkehályogműtét áll az első helyen. A kardiológusok a szív diagnosztikus elektrofiziológiai vizsgálatát, illetve a diagnosztikus katéterezést végezték el a legtöbb esetben. A traumatológiai területen a belső fémrögzítés eltávolítása, a perifériás idegrendszeri rutinműtétek, a percután tűzés és a kisebb izom- és ínműtétek adták a legtöbb esetet, illetve gyakran végeztek kisebb nőgyógyászati és urológiai műtéti beavatkozásokat.

Az egynapos ellátások a betegeknek előnyt jelentenek, mivel kisebb megterheléssel járnak, kisebb a műtéti seb, kevesebb időt kell a kórházban tölteni, csökken a gyógyulási idő, kevesebb a szövődmények esélye és kisebb a munkából kiesés időtartama is. Természetesen nem minden műtét végezhető el egynapos ellátás formájában, ugyanakkor a technológiai fejlődésnek köszönhetően számuk egyre bővül.

Félezer műtét

Jelenleg 554 típusú műtét végezhető el egynapos beavatkozás formájában hazánkban. Magyarországon a szürkehályog-műtétek több mint 90 százalékát végzik el egynapos ellátás formájában. Hét éve az egynapos beavatkozások aránya – az egynapos ellátásként is elvégezhető ellátások között – 41 százalék volt, 2017-ben pedig 82 százalék

Változott a finanszírozás is, az egynapos ellátások 2015-től korlátozások nélkül nyújthatóak, a teljesítményvolumen-korlát sem vonatkozik rájuk, illetve a biztosító is magasabb összeget térít utánuk.

Rendelet szabályozza az egynapos sebészeti és a kúraszerűen végezhető ellátások szakmai feltételeit. Ez alapján az egynapos sebészeti ellátás keretében többek között akkor végezhető el a műtét, ha a beteg általános állapota jó, legfeljebb olyan enyhe betegsége van, amely miatt nem igényli a beavatkozás utáni szoros megfigyelést. Ugyanakkor fontos, hogy a műtét alatt csak olyan mértékű legyen a vérveszteség, amely nem igényel vérátömlesztést, illetve a műtét utáni fájdalom is minimális mértékű. További követelmény, hogy a kórházból távozó felnőtt önellátó legyen, gyermek esetében pedig biztosítsák a szülők az otthoni gondozást. További feltétel, hogy a beteg tartózkodási helyétől az ellátó egészségügyi intézmény autóval fél óra alatt elérhető legyen.

A kisebb műtéteket követően a betegeknek nem szükséges több napig az intézményben feküdniük, hanem otthon gyógyulhatnak. A kontrollvizsgálat pedig a járóbeteg szakellátáson történik, ugyanakkor szükség esetén a klinika áll rendelkezésre.

(forrás: Dunántúli Napló / Hajdu Zsolt)

 

 

Hírarchívum