Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika

Bemutatkozó kisfilmünk

Klinikánk új telephelye

Interjú Prof. Dr. Gyulai Rollanddal, klinikánk igazgatójával

Bemutatkozás

Klinikánk a Dél-Dunántúl első számú bőrgyógyászati központjaként a bőrbetegségek valamennyi típusának kezelésével foglalkozik. Általános és speciális járóbeteg rendeléseink és 30 ágyas fekvőbeteg részlegünk a Magyarországon elérhető teljes ellátási lehetőségeket biztosítja a betegek számára. A Klinika munkatársai a betegellátó tevékenység mellett a Pécsi Tudományegyetem oktatóiként mind az orvostanhallgatók mind a bőrgyógyász szakorvosok képzésében is fontos szerepet töltenek be. A klinika alapvető feladatának tekinti a bőr működésének és a bőrbetegségek kialakulásának kutatását, mert valljuk, hogy színvonalas betegellátás és oktatás csak megfelelő kutatói alapokon működhet.

Elérhetőségek

klinikaigazgató: Prof. Dr. Gyulai Rolland, PhD, DSc, tanszékvezető egyetemi tanár
Cím: 7632 Pécs, Akác utca 1.
Levelezési cím: 7632 Pécs, Akác utca 1.
Telefon: 72/536-800

Tisztelt Betegeink!

FELHÍVJUK A FIGYELMÜKET:

A PTE KK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika FEKVŐBETEG osztálya 2020. november 04-től a II-es Belgyógyászati Klinikán működik korlátozott ágyszámmal. A II-es Belgyógyászati Klinika nővérpultjának telefonszáma 72/536-057.

KÉRJÜK, hogy a régi-Akác utcai nővérpult számot (536-874) NE HÍVJÁK!

JÁRÓBETEG szakrendelésen - Akác utca 1, Honvéd Kórház - a biológiai, és immun terápiára érkező betegeinket látjuk el, és azokat akiknél maradandó egészségkárosodást okozna az ellátás hiánya.

Az ÜGYELETI ellátást a PTE 400 ágyas Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályán végzik - SBO Ifjúság u. 13. Kérjük, hogy sürgős esetben oda menjenek!

A PTE KK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika elérhetősége +36/72/536-870 számon, 12:30 és 14:30 között!

Teledermatológiai e-mail címünk újra él borklinika.telemed@pte.hu .

Tisztelt Betegeink!

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Akác utcai telephelyén a megnövekedett COVID oltások kivitelezésének biztosítására COVID oltópont került kialakításra. Az oltóhelyek kialakítása a szakrendelések terültét érintette, ezért a bőrgyógyászati szakrendelések az Akác utcai telephelyen más részlegbe, kisebb helyre költöztek át és csökkentett kapacitással működnek.

Alapvetően Pécs város betegeinek bőrgyógyászati ellátása az Egyesített Egészségügyi Intézmények ellátási kötelezettségébe tartozik. Annak érdekében, hogy a csökkent kapacitás mellett is hatékonyan, megfelelő szakmai színvonalon tudjuk végezni a betegellátást, szükséges a betegek előszűrése, hogy csak indokolt, magasabb progresszivitási szintű ellátást igénylő esetben jelenjenek meg a Klinikai Központ szakrendelésén. Ennek érdekében tisztelettel kérem önöktől az alábbi betegút betartását:

• bőrgyógyászati alapellátás tekintetében elsősorban az Egyesített Egészségügyi Intézmények szakrendelését vegyék igénybe a pécsi betegek - Lánc utcai rendelőintézet,

• amennyiben az Egyesített Egészségügyi Intézmények szakorvosának megítélése szerint a beteg magasabb progresszivitási szintű ellátást igényel úgy, szakorvosi beutalóval ellátott beteget kizárólag előjegyzés alapján tudjuk ambulanciánkon fogadni.

Természetesen azokat a betegeket, akik gondozásunk alatt állnak súlyos krónikus betegség miatt, a továbbiakban is közvetlenül ellátjuk.

Maszk használata továbbra is kötelező.

Betegellátás előtt a következő eljáráson kell átesnie, hőmérséklet mérés, kézfertőtlenítés, járványügyi nyilatkozat, védőmaszk ellenőrzése.

Prof. Dr. Gyulai Rolland

Klinikaigazgató PTE KK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika

Frissítve: 2021.04.13.

Állásfoglalás a SARS-CoV-2 vakcinációról az EULAR és a SITC ajánlás alapján immunbetegek és daganatos betegség immunterápiájában részesülő betegek részére

A COVID-19 járvány új fejezete kezdődött a hatékony vakcina megjelenésével. Az oltás lehetősége sok kérdést vet fel különösen az immunbetegségben szenvedő, immunszuppresszív terápiával kezelt betegek esetében. Az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) és a Daganatellenes Immunterápiás Társaság (SITC) a kérdéskörben ajánlást dolgozott ki, mely alapján magyar összefoglaló is született. Ez a dokumentum a jelenleg rendelkezésre álló ismereteken alapul, konkrét adatok az újonnan megjelenő COVID-19 elleni vakcinák teljesítményéről még nem állnak rendelkezésre.

A nemzeti oltási programokban általában többféle vakcinát használnak. Minden olyan vakcina, amelyet a COVID-19 megelőzésére fejlesztenek, nem élő vakcinák. Ezek nem okozhatnak a beoltott egyénnél vírusos betegséget, nem viszik át a fertőzést és nem változtatják meg a genetikai állományt sem. Ez alapján az oltóanyagok biztonságosan alkalmazhatók immunbetegségben szenvedő betegeknél, akik az immunrendszert befolyásoló gyógyszereket kapnak (pl. medtilprednisolon, prednisolon, metotrexát, stb. vagy biológia terápiát: TNFalfa-gátlók, IL-17 gátlók, stb.) és daganatos betegségben szenvedő betegeknél, akik immunterápiában részesülnek. Az már bizonyított, hogy más betegségekben alkalmazott, nem élő vakcinák jól működnek immunszupprimált betegekben. A lehetséges „mellékhatás” az ő esetükben egyedül az, hogy a szervezetre gyakorolt immungyengítő hatás miatt a vakcina esetleg kevésbé lesz hatásos.

Az EU-ban a következő SARS-CoV-2 vakcinák vannak a fejlesztés előrehaladott fázisában:

 • mRNS (hírvivő RNS) vakcinák (pl. a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinái)
 • adjuváns fehérje vakcinák (pl. Novavax vakcina)
 • nem osztódó vektor vakcinák (pl. Astra-Zeneca és Janssen vakcinák).

A védőoltást lehetőleg akkor kell alkalmazni, amikor az immunbetegség nyugalmi fázisban van. Előre tervezett immunszuppresszív kezelés előtt javasolt oltani, ha ez megvalósítható. Az oltás akkor a leghatékonyabb, ha az immunszuppresszió mértéke alacsony. Ezzel együtt az alapbetegség fellángolásának kockázata reális, ezért nem ajánlott csökkenteni a gyógyszeres kezelést. Természetesen bizonyos esetekben kezelőorvosa a fentiektől eltérő döntéseket is hozhat a beteg állapota és/vagy az alkalmazott immungátló gyógyszerek alapján. Amennyiben kétség merül fel, forduljon kezelőorvosához. A SARS-CoV-2 védőoltástól függetlenül immunbetegségekben, illetve az immunrendszert befolyásoló gyógyszerekkel kezelt betegeknél nagyon ajánlott a Pneumococcus és Influenza elleni oltás is.

A betegek gyakran feltett kérdései:

 • Beoltassam magam a SARS-CoV-2 fertőzés ellen?

Minden 16 év feletti egyénnek javasolt a védőoltás a COVID19 ellen. A 16 év alattiak egyelőre nem kaphatnak SARS-CoV-2 vakcinát.

 • Sürgős, hogy beoltassam magam? Az egyes országoknak teljesen más szabályaik vannak. Sok ország jelenleg ebben a pillanatban az időseket, egészségügyi dolgozókat, valamint az idősotthonok lakóit és személyzetét helyezi a lista élére.
 • Melyik számomra a legjobb vakcina?

Bármelyik törzskönyvezett (az amerikai és az európiai gyógyszerbizottságok, FDA ill. EMA által elfogadott) vakcinával való oltás javasolt. Általánosságban elmondható, hogy jobb oltani, mint egyáltalán nem oltani. A klinikai vizsgálatban jelenleg tesztelés alatt álló, illetve az egyéb, még nem elfogadott oltóanyagok alkalmazás nem javasolt immunbetegségben, vagy immunterápiás kezelés során.

 • Átestem a COVID-19 betegségen és meggyógyultam, szükséges-e oltást kapnom? Jelenleg erre nézve nincs adatunk, de a COVID-19 utáni oltás biztonságosnak tekinthető, és potenciálisan védelmet nyújt a további fertőzés ellen.
 • Kaphatok-e oltást, ha immungátló gyógyszereket szedek?

Igen, kaphat. Talán az egyetlen kivétel a rituximab. Amennyiben Ön ezt a szert kapja, forduljon kezelőorvosához.

 • Zavarják-e az oltások az immunszuppresszív vagy immunterápiás kezelésemet? Nem.
 • Kivel konzultáljak az oltás előtt: a háziorvosommal vagy a kezelőorvosommal?

Ha az alapbetegségével összefüggő konkrét kérdése van, akkor a kezelő szakorvosához forduljon.

Milyen adatok szükségesek a helyes döntéshez?

Az alapbetegség-aktivitás, a gyógyszeres kezelés és az esetleges társbetegségek ismerete.

 • Mi a helyzet a vakcinák mellékhatásaival?

Jelenleg még nehéz konkrét választ adni, de a fent említett, részletesen vizsgált vakcinák rendkívül biztonságosak, mellékhatásaik összevethetők az influenza elleni oltásokkal. Immunszuprimált betegekben előfordulhat, hogy a vakcinára adott immunválasz nem olyan erősségű, mint az egészséges egyénekben, és a jelenlegi protokoll alapján adott 2 oltás nem elég a kívánt hatásosság eléréséhez.

 • Mit tegyek az immunológiai alapbetegségem fellángolása esetén?

Forduljon kezelőorvosához.

 • Ha súlyos mellékhatások jelentkeznek?

Ez nem valószínű, de forduljon a kezelőorvosához.

 • Aktiválhatja az oltás az immunbetegségemet?

Ez nem valószínű, de erre nézve még nincs elég tapasztalatunk.

 • Szükségem lesz-e a COVID-19 védőoltásra évente, mint más oltások, például influenza esetén?

Valószínűleg igen.

 • Mi a helyzet a hosszú távú mellékhatásokkal? Ma még erre nem tudunk határozott választ adni, de eddig a tesztelt vakcinák rendkívül biztonságosak.
 • Fenyeget az, hogy bennem a COVID-19 súlyosabb formája alakul ki?

Nem magától az alapbetegségtől, de mint mindenkiben, akiben súlyos belső szervi károsodás (például veseelégtelenség, súlyos légzési elégtelenség) alakul ki, a kockázat magasabb lehet.

 • Az immunszuppresszív gyógyszereim növelik-e a súlyosabb COVID-19 betegség kockázatát?

Az immunológiai kórképekben alkalmazott gyógyszerek többsége mellett nem észleltek súlyosabb vírusfertőzést. Eddig az egyetlen olyan kezelés, amelyről kimutatták, hogy a COVID19 súlyosabb formáival jár, a napi 10mg-nál több kortikoszteroid tartós szedése vagy a rituximab kezelés.

 • Daganatos betegség miatt kapok immunkezelést, felvehetem a védőoltást?

Akár törzskönyvezett, akár klinikai vizsgálatban alkalmazott immunterápiás gyógyszeres kezelésben részesül, mindenképpen javasolt az oltás felvétele. Az oltás előtt mindenképp egyeztessen a kezelőorvosával, mivel a vakvinálás minden esetben egyéni elbírálás alá esik. A vakcina és az immunterápia között gyógyszerkölcsönhatás nem ismert.

 • Többféle allergiám ismert, megkaphatom az oltást?

A SARS-CoV-2 vakcina esetében elsősorban az azonnali típusú, anafilaxiának nevezett allergiás reakció fordulhat elő, emiatt szükséges a beoltott egyének megfigyelése 15-30 percig az oltást követően. Ha anafilaxiának megfelelő allergiás reakciója volt korábban, pl. bizonyos ételekre vagy gyógyszerekre, az oltás beadása előtt mindenképp egyeztessen allergológus orvossal. Egyéni elbírálás alapján a védőoltás ilyen esetekben is beadható, azonban ezt mindenképp kórházi körülmények között, megfelelő előkészületeket követően lehet kivitelezni.

 

További információk a Pfizer/BioNTech oltóanyagról az alábbi linken találhatók:

 

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_hu.pdf

Recepció, Beteginfó:  +36-72-536870

 

Igazgatói üdvözlet

Üdvözöljük a Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika megújult honlapján! 

Klinikánk a Dél-Dunántúl első számú bőrgyógyászati központjaként a bőrbetegségek valamennyi típusának kezelésével foglalkozik. Általános és speciális járóbeteg rendeléseink és 30 ágyas fekvőbeteg részlegünk a Magyarországon elérhető teljes ellátási lehetőségeket biztosítja a betegek számára. A Klinika munkatársai a betegellátó tevékenység mellett a Pécsi Tudományegyetem oktatóiként mind az orvostanhallgatók mind a bőrgyógyász szakorvosok képzésében is fontos szerepet töltenek be. A klinika alapvető feladatának tekinti a bőr működésének és a bőrbetegségek kialakulásának kutatását, mert valljuk, hogy színvonalas betegellátás és oktatás csak megfelelő kutatói alapokon működhet.

Prof. Dr. Gyulai Rolland, PhD
klinika igazgató

2013.12.09. Interjú Prof. Dr. Gyulai Rolland, PhD Klinika igazgatóval: Új telephelyre költözött a Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika

Bemutatkozó kisfilmünk

2017.06.25. Interjú Prof. Dr. Gyulai Rolland, PhD klinika igazgatóval

Uv és a bőrrák