Gyógyszerészeti Intézet és Klinikai Központi Gyógyszertár

TÁJÉKOZTATÓ AZ INFÚZIÓS OLDAT, - ÉS PARENTERÁLIS TÁPLÁLÓ

KEVERÉK-ELLÁTÁS RENDSZERÉRŐL

 

A Klinikai Központi Gyógyszertártól beszerezhető készítmények:

  1. Infúziós oldatok:

 

a./ Gyári előállítású PTE alaplistán szereplő infúziók. Aktuális készítmények kereshetők és megtekinthetők a Klinikai Központi Gyógyszertár intranet weboldalán: http://tab.aok.pte.hu/gyogysz/gyogysz_alaplista.php

E készítményekből többnyire folyamatosan rendelkezünk készlettel.

 

b./ A Klinikai Központi Gyógyszertárban készülő infúziók és egyéb steril oldatok 2013. január végétől, az infúziós labor amortizáció miatti bezárása óta e készítmények előállítását nem tudjuk vállalni. Folyamatosan napirenden tartjuk a labor rekonstrukciójának ügyét, hogy a gyógyszerkészítő munkát ezen a területen is mielőbb folytatni tudjuk.

 

  1. Parenterális táplálás céljára szolgáló infúziók:

A parenterális táplálás céljára elérhető készítmények három csoportra oszthatók:

2.1./ Gyári előállítású inkomplett keverék (Nutriflex peri), amely meghatározott aminosav-, glükóz-, és elektrolit tartalommal rendelkezik, kétkamrás zsák kiszerelési formában. A kamrák tartalmát beadás előtt egyesítve, a készítmények részleges parenterális táplálásra alkalmasak. Az ideális eljárás az, ha a két kamrában lévő oldat összekeverését követően azonnal beadják a Nutriflex készítményeket, de különleges esetekben a készítmény ebben az állapotban 7 napig tárolható szobahőmérsékleten és 14 napig hűtőszekrényben (ebbe beleszámít a beadási idő is). 

2.2./ Gyári előállítású komplett keverékek (Kabiven, Kabiven peripheral, Smofkabiven, Smofkabiven peripheral, Olimel, Periolimel, Nutriflex omega special), amelyek meghatározott aminosav-, glükóz-, lipid-, és elektrolit tartalommal rendelkeznek, háromkamrás zsák kiszerelési formában. A kamrák tartalmát beadás előtt egyesítve, a készítmények teljes parenterális táplálásra alkalmasak. Igény esetén az elegyítés szabályait betartva (aszepszis, keverési sorrend, kompatibilitás) vitaminok, nyomelemek hozzáadásával a táplálás kiegészíthető.

2.3./ A teljes parenterális tápláláshoz (Total Parenteral Nutrition) a PTE Klinikai Központi Gyógyszertár infúziós laboratóriumának újra indításáig - áthidalhatatlan szükség esetén –a betegek egyedi igényéhez igazított "All in One" tápláló keverékinfúzió készülhet osztályos aszeptikus feltételek mellett a klinikák betegei számára. A tápláló infúzió a beteg igényeihez igazítható az ADAGOLÁSI TÁBLÁZAT (IV.2. táblázat) segítségével.

A lehetséges összetételek közül válasszuk ki azt, amelyik a szükséges arányban tartalmazza a tápanyagokat, (keverékoldat típusa), majd határozzuk meg, hogy 1 napi tápláláshoz hány ml-es adag szükséges (kívánt összes folyadék és összes energiatartalom szerint)