Hírek

KK hírek - 2017. október 26, csütörtök

Ezer életmentésnél tartanak Pécsen

Már ezer beteg életén javítottak hatalmas mértékben a pécsi sebészek, a PTE Sebészeti Klinikáján ugyanis hétfőn elvégezték az ezredeik szervátültetést. A klinikán 1993 óta ültetnek át veséket, a transzplantációs orvoscsoport a nap 24 órájában készen áll.

Elvégezték az ezredik szervátültetést Pécsen – érkezett a hír a Pécsi Tudományegyetemről. Megkeresésünkre Dr. Kalmár Nagy Károly, a PTE Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának főorvosa árult el részleteket. A Transzplantációs Osztályt vezető sebész szerint október 23-as sűrű nap volt: hajnalban egy vese és hasnyálmirigy együttes átültetését végezték, el, majd Dr. Varga Ádámra jutott az ezredik transzplantáció.

Ezt a vesét egy Keszthelyről érkezett hölgy kapta és még aznap este az ezeregyedik műtétet is elvégezték. Az ütemezést a donorszervek elérhetősége határozza meg – árulta el a főorvos, aki hozzátette, a transzplantációs csapat 24 órás készenlétben áll, hogyha szerv érkezik, az arra váró betegek mielőbb megkaphassák.

Mint a főorvos felidézte, a pécsi klinikán 1993 óta végeznek szervátültetéseket, vesékkel kezdődött, majd 1998-tól hasnyálmirigyet is átültetnek. A betegek a dél-dunántúli régióból, azaz Somogy, Tolna és Baranya megyékből érkeznek, de Zala is a pécsi központhoz tartozik a vesetranszplantációk terén. A hasnyálmirigyek átültetésében – amelyet öt éven át kizárólag Pécsen végeztek – ma a fél ország betegeit a baranyai megyeszékhelyen látják el. A transzplantációs csapatot Dr. Szakály Péter egyetemi docens, Dr. Varga Ádám és Dr. Kalmár Nagy Károly alkotja.

(forrás: bama.hu / Nógrádi László, fotó: bama.hu)

Hírarchívum