Hírek

KK hírek - 2017. szeptember 4, hétfő

Dr. Buzsáki György agykutató és dr. Kovács L.Gábor akadémikus is elismerést vehetett át a Magyar Felsőoktatás Napján

A Magyar Felsőoktatás Napján, szeptember elsején a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták Buzsáki György agykutatót. Az egyetem egyik legmagasabb rangú elismerésében, Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetésben részesült Kovács L. Gábor akadémikus, egyetemi tanár.

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy az első magyar egyetem alapításának 650 éves jubileuma alkalmából szeptember első napját 2017-től a Magyar Felsőoktatás Napjává, az 1367-es pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánítja. Az indoklás szerint mindez nagyban elősegíti a magyar felsőoktatás történelmi korokon átívelő nemzetközi úttörő szerepének hangsúlyozását, így a magyar tudomány eredményei, a magyar felsőoktatás nemzeti örökséggé válnak.

A Közép-Európában most először, a jubileum részeként Pécsett ülésező Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferencia tagjainak részvételével rendezett díszünnepségen több magas rangú elismerést is átadtak.


A Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták Buzsáki György agykutatót, aki a pécsi egyetemen szerzett orvosi diplomát, és 2011-ben az agykutatók „Nobel-díjával”, a Brain Prize-díjjal jutalmazták tevékenységét. Az egyetem egyik legmagasabb rangú elismerésében, Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetésben részesült Kovács L. Gábor akadémikus, egyetemi tanár, és Christopher Wilson, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója.

Az egész napos ünnepségsorozat a Nemzeti Agykutatási Program zárókonferenciájával folytatódott. Mint ismeretes, Magyarország Kormánya egy nemzeti agykutatási program indítása mellett döntött, négy évre (2013-2017) összesen 12 milliárd forintos forrás biztosításával. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ugyanis az agyi rendellenességek hatalmas társadalmi és gazdasági terhét csak a felfedezésekre alapuló új kezelések és megelőzési eljárások révén lehet érdemben csökkenteni. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 2017-ben biztosított további 6,5 milliárdos keretösszeg lehetővé teszi az idén záruló és figyelemre méltó eredményeket felmutató Nemzeti Agykutatási Program folytatását.

(forrás: aok.pte.hu)

Hírarchívum