Hírek

KK hírek - 2017. augusztus 25, péntek

7. Pannon Szimpózium

Pécsett, 2017. augusztus 29-e és szeptember 1. között kerül megrendezésre a 7. Pannon Szimpózium, amely a központi idegrendszer baleseti sérüléseinek kutatásával, kísérletes és klinikai gyógyításával foglalkozik.

Magyarországon évente több mint 50 ezer ember szenved különböző súlyosságú fejsérülést. Ezek nagy része látszólag banális, ám a legújabb tudományos vizsgálatok alapján azonban egyre inkább nyilvánvaló, hogy még az enyhe koponyasérüléseket sem szabad félvállról venni. Elsősorban a fiatalokat érinti, hogy a sportolás során elszenvedett, különösen az ismétlődő sérülések később, azaz hosszú távon, idegrendszeri károsodást okozhatnak.

A Nemzeti Agykutatási Program és különböző, részben az Egyesül Államok Védelmi Minisztériuma, részben az Európai Unió FP7-es kutatási programja által támogatott pécsi vizsgálatok, és a Magyar Tudományos Akadémia pécsi Klinikai Idegtudományi Képalkotó Csoportja által végzett kutatások révén a Pécsi Tudományegyetem klinikái a központi idegrendszer baleseti sérüléseinek gyógyítása terén az európai élvonalba tartoznak. Ennek elismerése, hogy közel 40 külföldi vendégelőadó vezető professzor érkezik a szimpóziumra, köztük az Amerikai Idegsebészeti Társaság elnöke, három nemzetközi folyóirat főszerkesztője, a Neurotraumatológiai Világtársaság elnöke és teljes vezetősége, és az Idegsebészeti Társaságok Világszövetsége Neurotraumatológiai Bizottságának elnöke.

A Szimpózium a Pécsi Egyetem alapításának 650. évfordulójáról megemlékező ünnepi rendezvénysorozat kiemelkedő tudományos eseménye. A kongresszus szervezőinek nagyon fontos társadalmi célja, felhívni a figyelmet, hogy elsőrendű fontosságú a különböző súlyosságú koponya-, agy- és gerincvelő sérültek korszerű ellátásának biztosítása, a gyógyítás és megelőzés feltételeinek állandó javítása hazánkban is.

a 7. Pannon Szimpózium programja elérhető itt.

Hírarchívum