Hírek

KK hírek - 2017. július 20, csütörtök

Újszülöttek gyógyításához adtak műszert

Az idegsérülések kezelését, a kicsik fejlesztését segíti az adományozóktól kapott készülék

A K&H Bank adományozó akciójának köszönhetően új stimulációs eszközzel gyógyíthatják ezentúl a csecsemők születés közben szerzett idegsérüléseit a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

A K&H gyógyvarázs programnak köszönhetően a modern műszerrel időben, közvetlenül a születés után megkezdődhet az idegek hatékony regenerációja, amivel jelentősen csökkenthető a mozgássérültség kialakulásának esélye. „A felajánlott összegből vásárolt Urostim-Pro stimulátor az újszülöttek méhen belül vagy szülés közben szerzett idegsérülésének helyreállításában lesz hatalmas segítségünkre.

Ezzel az eszközzel ugyanis időben felismerhető a sérülés, így megakadályozhatjuk a maradandó károsodást, a súlyos mozgáskorlátozottság kialakulását” – mondta Dr. Funke Simone, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neonatológiai Tanszékének vezetője. Az eszköz segítségével az orvosok a páciens testére helyezett elektródákon keresztül apró, pontosan beállított impulzusokkal ingerlik az izmokat és idegpályákat, ösztönözve a regenerációt. A PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája kulcsfontosságú szerepet tölt be a régióban, hiszen a térségben idegsérüléssel született gyerekeket is itt látják el. Az ilyen károsodások korai felismerése és kezelése döntő jelentőségű, hiszen a sérülés maradandó mozgássérültséget is okozhat.

Milliókat adtak

 A K&H gyógyvarázs program segítségével Baranya megyében már 9 kórházi osztály és mentőállomás gazdagodhatott összesen mintegy 20 millió forint értékű új műszerrel. A bank támogatása mellett a cég munkatársai is csatlakoznak, személyi jövedelemadójuk 1%át a programnak felajánlva tették lehetővé, hogy most egy több mint 600 ezer forint értékű műszerrel támogathassa a program a klinika munkáját, a legkisebbek mihamarabbi gyógyulását, teljes életét. 

A korszerű stimulációs eszközökkel azonban megtámogatható az újszülöttek sérült idegeinek gyógyítása. Ha a terápia a kellő időben, azaz közvetlenül a születés után megkezdődhet, akkor az idegek regenerálása is hatékonyabban végezhető.

(forrás: ÚDN / Nógrádi László)

 

 

Hírarchívum