Hírek

KK hírek - 2017. június 12, hétfő

Életmentő applikációval a tüdőrák ellen

Pár perc elég, hogy saját magunk kiderítsük, mennyire vagyunk veszélyeztetettek a tüdődaganat kialakulásában.

A LungScreen elnevezésű mobil applikáció abban segít, hogy minél hamarabb kiszűrjék a tüdődaganatos megbetegedéseket. Dr. Szántó Zalánnak a kisfia adta az ötletet, aki egyszer feltette neki a kérdést, miért nincs nekik is saját applikációjuk. Ezt összekapcsolta azzal a problémával, hogy mellkassebészként szinte nap mint nap szembesülnek azzal a ténnyel, hogy mennyire szükséges a betegségek korai kiszűrése annak érdekében, hogy hatékonyan tudjanak fellépni ellene.

Dr. Szántó Zalán, a fejlesztő

Maga a felület rendkívül egyszerűen kezelhető, a letöltéssel (amelyet a promenad.hu-ról is egyszerűen megtehetnek ingyenesen) együtt pár percet vesz igénybe. Olyan kérdésekre kell válaszolni, mint a kitöltő neme, életkora, dohányzási szokásai, városban él-e, illetve azbeszt szennyezésnek ki volt-e téve. Ezek alapján három lehetséges választ kaphatunk: nem veszélyeztetett, mérsékelten veszélyeztetett, illetve nagyon veszélyeztetett.

Az applikáció azt is megmutatja, hol található a környezetünkben a legközelebbi tüdőszűrő állomás.

LungScreen

„Az applikáció azért született, hogy valaki saját maga fel tudja mérni a veszélyeztetettségét, és ha valaki veszélyeztetett, akkor segítséget találjon minél előbb” – mondta dr. Szántó Zalán, aki elmesélte az egyik első olyan esetet, amikor az applikáció segített a korai felismerésben. Egy nem dohányzó fiatal hölgy családjában előfordult tüdődaganatos megbetegedés, illetve maga az applikáció is azt hozta ki eredményül, hogy mérsékelten veszélyeztetett. Így elment vizsgálatra, amely során valóban találtak elváltozást. Nem dohányzó hölgyről beszélünk, és dr. Szántó Zalán is megerősítette, hogy sajnos minden 5. tüdőrákos beteg ma Magyarországon sosem dohányzott. A hölgy azóta meggyógyult, és számos hasonló esetről tudott volna beszámolni dr. Szántó Zalán.

Az applikációt folyamatosan fejlesztik, Pécsett a háziorvosok is használják, illetve rengeteg nyelvre lefordították már.

A LungScreen ingyenesen letölthető a Google Play áruházból a következő linkről: link

(forrás: promenad.hu / Égető Réka)

Hírarchívum