Hírek

KK hírek - 2017. június 1, csütörtök

Hazaérkezett a magyar orvoscsoport Malawiból

Hazaérkezett Malawiból az a magyar fül-orr-gégészekből álló misszió, amelyik két és fél héten át gyógyított a fekete-afrikai országban. A budapesti és pécsi orvosok több mint negyven műtétet végeztek el egy olyan országban, ahol egyetlen fül-orr-gégész szakorvos rendel.

Nem csupán tömött bőröndöket, de rengeteg emléket is magukkal hoztak azok a magyar orvosok, akik két és fél hétig tartó orvosi misszión vettek rész az afrikai Malawiban. "Sokkal később kerülnek a betegek orvoshoz mint Magyarországon úgyhogy ennek megfelelően egész extrém esetekkel is találkoztunk " A budapesti SOTE és a pécsi tudományegyetem öt fül-orr-gégész sebésze vett részt a misszión a fekete kontinens egyik legszegényebb országában.

Malawiban a 18 milliós lakosra mindössze egyetlen fül-orr-gégész szakorvos jut, ezért nagy szükség volt a magyar szakemberek segítségére. A misszió iskolákban, kórházakban és árvaházakban fogadta betegeit és összesen 44 műtétet hajtott végre. Volt olyan betegük, aki a szomszédos Mozambikból érkezett, hogy a magyar orvosok megműtsék, mivel pajzsmirigy-megnagyobbodását tizenöt éven át nem látta orvos.

A missziót a Magyar Afrika Társaság szervezte, és további önkéntesek jelentkezését várja egy újabb afrikai misszióhoz.

(forrás: mti.hu, globotv.hu)

 

Hírarchívum