Hírek

KK hírek - 2017. május 12, péntek

Pécsi hátszéllel futja körül a Balatont a gyermekorvosok csapata

220 kilométeres futóversenyen gyűjt adományokat az orvoscsapat a Gyermekgyógyászati Klinika eszközbeszerzéséhez.

Nem szokványos, hogy egy klinikát segítő alapítvány akcióját a pécsi városházán mutassák be, de csütörtökön mégis ide várta a sajtó képviselőit dr. Őri László alpolgármester és jó néhány gyermekorvos. De maga a kezdeményezés sem szokványos, hiszen - amint arról már beszámoltunk - a PTE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának 12 orvosa futócsapatot alakítva készül az Ultrabalatonra. A május 19-i versenyig várják a felajánlásokat magánemberektől és vállalkozásoktól, bárki örökbe fogadhatja a 220 kilométeres táv egy részét.

A csütörtöki eseményen a legújabb fejleményeket is megtudhattuk a gyűjtésről, amelynek célja az injekciók beadását megkönnyítő vénaszkenner beszerzése. Az alpolgármester bejelentette, hogy fővédnökként állt a Pedia-TRICS mellé és 100 ezer forintos adománnyal maga is hozzájárul a gyűjtéshez. Erre bíztatott mindenki mást is, mert mint fogalmazott, a gyermekklinikát támogató kezdeményezés egy közösség összefogásának kiváló példája, amely érdemes arra, hogy a lehető legtöbben részt vállaljanak belőle.

A csapat képviseletében mintegy fél tucat orvos tudott (az ügyeletektől és egyéb feladataiktól elszabadulva) megjelenni a városházán, közülük dr. Mosdósi Bernadett közölt részleteket a futásról. Megtudtuk, hogy a gyűjtést a klinikán működő több alapítvány közül a Életmentő-Gyermekintenzív Alapítvány révén valósítják meg, ennek a számlaszámára (11731001-20147758, IBAN: HU81 1173 1001 2014 7758 0000 0000 SWIFT: OTPVHUHB, a PediaTRICS közlemény feltüntetésével) várják az adományokat. A gyermekgyógyász ügyeletvezető hozzátette: számos felajánlás érkezett már, a több mint ötven adományozó közt olyanok is akadnak, akik százezres nagyságrendű összegekkel támogatják az ügyet. A megcélzott, legjobb minőségű vénaszkenner (amely speciális fénnyel megvilágítva a bőrt láthatóvá teszi az ereket, így elkerülhetők a felesleges tűszúrások) mintegy 3 millió forintba kerül, de olcsóbb, viszont kevesebb tudású eszközök is beszerezhetők.

Dr. Péterfia Csaba gyermek tüdőgyógyász úgy fogalmazott, páratlan közösségi élmény is a futás megszervezése és az akció koordinálása, amelyre mindenki a szabadidejét áldozza és a maga tudásával járul hozzá. A 220 kilométert egyébként úgy osztották el, hogy minden csapattag két alkalommal fut, fejenként 10-20 kilométer közt teljesítenek a 32 órás szintidejű versenyen.

Facebookon meghirdetett akciót egyébként már több mint 800-an támogatják és itt közvetítik majd a versenyen való részvételüket is. A csapat ugyanis azt tervezi, hogy a lehetőségeikhez képest élőben bejelentkeznek és ismertetik, hogy ki fut éppen és hogyan haladnak a táv leküzdésével.

forrás: DN / Nógrádi László

Hírarchívum