Hírek

KK hírek - 2017. március 2, csütörtök

Csúcsra jártak a klinikán az orvosok, a lélegeztetőgépek

Az influenzajárvány a megyében is lecsengőben van, azonban a lázas betegség sok páciensnél szövődménnyel járt, nagyon gyakran volt szükség lélegeztetőgépre is.

Lélegeztetőgépre kerültek

A Szívgyógyászati Klinikán megtudtuk, gyakorlatilag minden időszak, amely jelentősebb időjárás változással jár, megnöveli az infarktusos esetek számát. A szívbetegek nehezen tudnak alkalmazkodni a hirtelen érkező meleghez, illetve a hőmérséklet gyors lehűléséhez, amely minden esetben meglátszik az esetszám emelkedésében is. Ugyanakkor az elmúlt időszakban egy olyan súlyos és szövődményes vírusfertőzés is megjelent, amely miatt nagyon sok beteget lélegeztetőgépre kellett rakni.

Infarktus és tüdőgyulladás

A tapasztalatok szerint az infarktusos betegek állapotán jelentősen rontott az influenza, illetve a tüdőgyulladás kialakulása. A kettő együtt, a nagy területre kiterjedő infarktus és a tüdőgyulladás ugyanis nagy mértékben növeli a halálozás esélyét. Nagyon sok beteg késve érkezett a klinikára, ezekben az esetekben egy már lezajlott infarktust, vagy egy nem kezelt 3-5 napos infarktust diagnosztizáltak az orvosok. Ezeknél a pácienseknél nem félrekezelésről van szó, a betegeket tüdőgyulladással kezelték, azonban a mellkasi fájdalmakat nem csak a tüdőgyulladás okozta, hanem az infarktus is.  
Mint megtudtuk, a betegeknek alaphelyzetből is lehet valamilyen szív- vagy érrendszeri problémájuk, amelyet a vírusfertőzés kibillentett egyensúlyi helyzetéből és a kialakuló tüdőgyulladás hatására jelentkeztek a tünetek. Elképzelhető, hogy a már meglévő, de tüneteket még nem okozó koszorúér szűkületeknél a gyulladás hatására helyi trombózis alakult ki és ez okozta az infarktust. Volt olyan beteg, aki infarktussal érkezett a szívcentrumba, de már lappangott benne a vírusfertőzés. Tapasztalták ennek az ellenkezőjét is, a beteg tüdőgyulladással érkezett, amelyhez később infarktus is társult.

Szükség van az antibiotikumra

A háziorvosi rendelőkben is hasonlót tapasztaltak, alig csökkent a betegforgalom. A megkérdezett háziorvosok elmondták, a felsőlégúti betegséget követően most legtöbben a szövődményekkel érkeznek vissza a rendelőkbe, ezek főként a krónikus szív- és érrendszeri, illetve tüdőbetegségben szenvedőket és az időseket veszélyeztetik.

(forrás: bama.hu)

Hírarchívum