Hírek

KK hírek - 2016. december 16, péntek

Új osztállyal bővült a PTE Klinikai Központja

Ünnepélyes keretek között adta át pénteken délelőtt a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának legújabb osztályát, a Korai Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályt Dr. Cserháti Péter miniszteri biztos, Bódis József, a PTE rektora és Sebestyén Andor klinikai főigazgató.

Pécsett korábban osztályos és ambuláns keretek között csak kardiológiai rehabilitációs ellátás működött az I. számú Belgyógyászati Klinikán.  2015. decemberben megnyílt a PTE Súlyos Koponya- és Agysérültek Rehabilitációs Központja, majd egy évvel később, a napokban indulhatott el a poszttraumás-ortopédiai-érsebészeti és súlyos reumatológiai betegeket ellátó PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinikán 20 ággyal működő Korai Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály, melyet a mai napon adtak át ünnepélyes keretek között. Számos beteg esetében elengedhetetlen és lényeges előnyt jelent a műtétet, illetve akut ellátást végző klinika, az osztály közelsége, a konzultáció és a betegek állapotkövetésének egyszerűbb lehetősége, valamint a sokoldalú diagnosztikai, rehabilitációs és terápiás egyetemi háttér.

A rehabilitációs ellátás során egy betegség vagy baleset által okozott funkciókárosodást a szakemberek igyekeznek megszüntetni, de legalább a károsodott képességeket minél jobban és rövidebb idő alatt helyreállítani. Így lehet a mindennapi életbe – legyen szó munkavállalóról, vagy akár nyugdíjasról – mielőbb visszailleszteni, ehhez hozzásegíteni. A rehabilitációs orvoslás egyik legfontosabb jellemzője, hogy a károsodott képességek fejlesztése többféle szakma összehangolt csapatmunkája, ún. teammunka által történik, mely során a betegnek egy időben többirányú fejlesztését végzik. Egy-egy adott esetben a szükségletnek megfelelő szakember munkája kerül előtérbe, így a gyógytornászé, az ergoterapeutáé, a pszichológusé, a szakorvosé, a gyógymasszőré vagy a szociális munkásé. A teammunka eredményességét nagymértékben megnöveli az esetek rendszeres és többirányú közös szakmai megbeszélése és követése. Ugyancsak fontos szempont, hogy a hozzátartozók, családtagok számára jelentős könnyebbséget jelent a betegek helyi rehabilitációs ellátása egy-egy váratlan baleset után, a műtétet vagy terápiát követően.

A Pécsi Tudományegyetemen az is kitűzött cél, hogy az orvosképzésben és a szakorvosi továbbképzésben a rehabilitáció oktatása valamennyi szakterületen kialakuljon, és nemzetközi színvonalra kerüljön. Ennek megfelelően Dr. Cserháti Péter miniszteri biztos vezetésével 2015. májusában megalakult az Orvosi Rehabilitáció önálló tanszéke. A 2015-16-os tanévben magyar és angol nyelvű kurzust tartottak a szakemberek, mely egyértelműen sikeres és hiánypótló volt az orvostanhallgatók körében. A tanszék kialakítása az egyetemi jó színvonalú továbbképző- és gyakorlóhely létrejöttével új, támogatott munkaerőforrást is jelenthet a gyógytornász és szakorvosképzésben.

forrás: pte.hu fotó: Csortos Szabolcs

Hírarchívum