Hírek

KK hírek - 2016. november 8, kedd

Hallókészüléket is visznek Afrikába

Újabb orvosmissziót indított Malawiba a Magyar Afrika Társaság, a csapatban Prof. Dr. Gerlinger Imre, a PTE KK Fül- Orr- Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója is szerepet vállalt.

A Magyar Afrika Társaság, Közép-Európa legnagyobb, nemzetközi segélyezéssel és fejlesztéssel foglalkozó civil szervezete a napokban útjára indította legújabb orvosmisszióját Afrikába. Ezúttal fül-orr-gégész szakorvosok indultak útnak Malawiba, ahol műteni is fognak. A csapatban ott van dr. Gerlinger Imre, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója is.

A társaság eddigi missziói során több mint negyvenezer beteget látott el Afrikában olyan területeken, ahol sokan egyáltalán nem jutottak korábban orvosi kezeléshez. Az eddigieknél sokkal alaposabb előkészítést igényelő mostani küldetésre speciális műtétekre felkészült professzorok is kiutaztak – így került a csapatba Gerlinger Imre is.

A szervezet első, Malawiba indított missziója során a orvosok ellátogattak a Blantyre-ben található Queen Elisabeth Kórházba, ahol összeismerkedtek a kórház fül-orr-gégész orvosával – aki az egyetlen ilyen szakorvos az egész országban. Az ő munkájának támogatására és tehermentesítésére indult el ez a mostani misszió, amely során elsősorban fülműtéteket, illetve egyéb fej- és nyaksebészeti beavatkozásokat végeznek el.

Az út előtt felkészítettek minket arra, hogy nagyjából milyen körülmények várhatók Afrikában, és milyen jellegű műtéteket fogunk tudni elvégezni – nyilatkozta az indulás előtt Gerlinger Imre. – Természetesen nem lesznek olyanok a lehetőségek, mint nálunk Magyarországon, hanem megpróbálunk alkalmazkodni a helyi körülményekhez. Ehhez mérten megpróbáljuk a legjobb ellátást biztosítani a betegeknek.

A magyar kontingens már megkezdte a munkát az afrikai országban – a napokban több, mint 200 darab hallókészüléket adtak át a Blantyre-i fülészeti klinikának.

Hírarchívum