Hírek

KK hírek - 2016. augusztus 26, péntek

Huszonnyolc éve született az első magyar lombikbébi

1988 augusztusában egy csapásra a hazai orvostudomány fellegvára lett Pécs: itt született meg az első magyar lombikbébi.

Két évvel korábban, 1986-ban kezdődött meg Pécsett a mesterségesen létrehozott terhesség kísérleti program. Másfél éven át folytak az állatkísérletek, ez idő alatt több mint ezer egérnél végeztek el megtermékenyítést. Ennek során óriási gyakorlatra tett szert a dr. Csaba Imre professzor vezette munkacsoport, amely 1987 decemberében hazánkban elsőként hajtott végre sikeres beavatkozást egy tíz év óta meddő házasságban élt fiatalasszonynál.

A bama.hu már korábban, a huszonöt éves évforduló kapcsán megkereste azt a hölgyet, aki az első lombikbébi volt, ő azonban udvariasan jelezte, hogy nem kíván nyilatkozni, nem akar a médiában ennek kapcsán szerepelni.

"Zsuzsanna mit sem törődik a nagy, országra szóló szenzációval, pufók pofival, kakastaréjba fésült, nagy hajával békésen szuszog a pólyában a klinikai kis rácsos ágyában. Pedig ugyancsak nevezetes újszülött: ő az első magyar lombikbébi. Tegnap, augusztus 24-én, reggel 7.09 perckor látta meg a napvilágot. Egészséges, jól fejlett, súlya 3850 gramm.

 

A pécsi egyetemen már jó ideje folynak kutatások a mesterséges megtermékenyítés sikerességének növeléséről. Két éve, amikor egy ehhez kapcsolódó projekt éppen lezárult, lapunk is megírta, hogy miközben a mesterséges megtermékenyítés sikerességi aránya ma világszinten 34-35 százalékos, azaz száz, a programban részt vevő anya valamivel több mint harmada jut el a szülésig, a pécsi felfedezéseknek köszönhetően ez akár 50 százalékra is feltornázható. Ráadásul a kutatási program folytatódik is: alig egy hónapja a mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelését célzó projekt közel kétmilliárd forint uniós támogatásban részesült. Ez pedig azt jelenti, hogy belátható időn belül újabb eredményekre számíthatunk.

A felmérések szerint a meddő párok száma ma Magyarországon 150-180 ezer közé tehető. Meddőségnek azt nevezzük, ha az egy éven át tartó, védekezés nélküli aktív nemi élet mellett sem jön létre terhesség. Amennyiben természetes úton nem jön létre a terhesség, a petesejt megtermékenyítése és visszaültetése laboratóriumi körülmények között is lehetséges.

<span style="\&quot;font-size:0.8em;" line-height:19.2px\"="">Forrás: bama.hu / Fülöp Zoltán 

 

Hírarchívum