Hírek

KK hírek - 2016. május 9, hétfő

20 éves a Pécsi Hasadék Munkacsoport

Hazánkban évente közel 150-160 újszülött jön a világra ajak- és/vagy szájpadhasadékkal. Pécsett éppen húsz évvel ezelőtt, 1996-ban a Gyermekklinika vezetésével alakult meg a Pécsi Hasadék Munkacsoport, amely kifejezetten e betegség gyógyítására specializálódott szakemberekből áll.

Az ajak- és a szájpadhasadék eredményes kezeléséhez nem elegendő önmagában a szükséges számú és képzettségű szakember, hanem elengedhetetlenül szükséges e szakemberek rendszeres, összehangolt, a betegek érdekeit és egymás kezelési szempontjait figyelembe vevő együttműködése.

Pécsett 1996-ban a Gyermekklinika vezetésével alakult meg a Pécsi Hasadék Munkacsoport, zömében olyan szakemberekből, akik ezen betegek kezelését már korábban is végezték. A team tagjait alkotó orvosok – audiológus, a hasadékos betegek sebészi kezelésében járatos gyermeksebész, orr-fül-gégész, orthodontologus, logopedus, maxillofacialis sebész, esetenként egyéb speciális szakember – havonta egy alkalommal találkoznak, és közösen vizsgálják meg az új betegeket, és ellenőrző vizsgálatokat végeznek a munkacsoport által már kezelt gyermekeken.

„Átlagosan minden negyedik Magyarországon ajak- illetve szájpadhasadékkal született gyermeket Pécsett műtenek meg, illetve kezelnek” – tájékoztat Dr. Vástyán Attila, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense, a munkacsoport vezetője. „Elmondhatatlanul jó érzés, amikor egy ilyen gyerkőcön segíteni tudunk, majd 18 éves koráig nyomon követjük és szerencsére az esetek többségében azt tapasztaljuk, hogy teljes életet él, sikeres és boldog felnőtt lett. Ez az igazi pozitív visszacsatolása munkánknak. – meséli a korábban „Az év orvosának” is választott gyermeksebész. „Örömmel mondhatjuk, hogy mind a betegek és szüleik, mind a családi orvosok, továbbá a munkacsoport munkáját megismerő külföldi szakemberek egybehangzó véleménye alapján minőségileg javult az ajak és szájpadhasadékkal született gyermekek ellátási színvonala Dél-Dunántúlon.” – teszi hozzá Vástyán Attila.

Évente mintegy 25-30 primer korrekcióra szoruló csecsemővel, gyermekkel  bővül a Pécsi Tudományegyetemen működő team által ellátott betegek száma, ami a gondozottakkal együtt jelenleg már meghaladja a 700-at. A havonkénti találkozásokon túlmenően a munkacsoport tagjai a közösen elfogadott elveknek megfelelően önállóan végzik munkájukat.

Hírarchívum