Hírek

KK hírek - 2016. április 14, csütörtök

A védteleneken is segítenek

Nem jó hír, de igaz: óriási az igény a pécsi gyermekpszichiátria iránt

Az egész dél-dunántúli régió számára felbecsülhetetlen értékű munkát végeznek a pécsi Gyermekpszichiátriai Osztály dolgozói, hiszen három megyéből érkeznek ide a mentális problémákkal küzdő gyerekek. Szorongás, depresszió, drogok és evészavarok: a legfiatalabbak is veszélyben vannak.

Telt ház fogad minket a PTE Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermekpszichiátriai osztályán, ahol épp érkezésünk idején dönt az osztályt vezető dr. Tényiné dr. Csábi Györgyi egy szuicid krízissel küzdő tinédzser felvételéről. A teljes kihasználtság és az ezzel járó megterhelés errefelé mindennapos állapot, hiszen több mint száz kilométeres körzetből érkeznek ide a kezelésre szoruló gyerekek, a legkisebbtől egészen a 18 éves korig, és a rászorulók száma egyre növekszik.

A Dél-Dunántúl egyetlen gyermekpszichiátriai osztályára egyrészt az akut, azonnali ellátást igénylő esetek kerülnek, mondja az osztályt vezető docens asszony, másrészt pedig előjegyzés alapján kerülnek be a gondos kivizsgálást és hosszabb kezelést igénylő gyerekek. Bár elsőre talán azt gondolnánk, hogy a pszichiátriai problémák a felnőttek és a közismerten problémás serdülők kiváltságai közé tartoznak, az igazság az, hogy már bőven tízéves kor alatti betegeket is kezelnek itt. A legkisebbek elsősorban idegfejlődési zavarok (autizmus, szellemi fejlődés zavara, figyelemhiányos hiperaktivitás szindróma, azaz ADHD) kivizsgálására és kezelésére érkeznek, ám már kisiskolás korban megfigyelhetőek az olyan "szerzett" mentális problémák, mint a kóros szorongás és különböző fóbiák, viselkedészavarok. Az idő előrehaladtával pedig egyre bővül a választék: már a kamaszkor előtt megjelenhet a depresszió, és ami a legmegdöbbentőbb, a droghasználat és az abból származó súlyos mentális komplikációk; a legfiatalabb ilyen beteg tízéves volt a pécsi gyermekpszichiátrián.

Az érintett korosztályok sérülékenysége miatt mindent megtesznek az osztályon annak érdekében, hogy az ittlévők minél kevésbé érezzék magukat egy kórházban. A falakat gyerekrajzok borítják, a csoportos foglalkozások helyszínéül szolgáló helyiségben játékok sorakoznak; mind a magyar egészségügy gazdasági állapotát, mind az itt dolgozók elhivatottságát jelzi, hogy ezeket az ápolók és orvosok hozták be, illetve adományokból szerezték. A megfelelő bánásmód mellett persze az is legalább annyira fontos, hogy a rászoruló betegek eljussanak ide, itt pedig a szociális ellátó rendszer és a családok felelőssége óriási. Amennyiben időben felismerik és kezelik, az autista gyerekek állapotán is lehet javítani, nem beszélve az ADHD-ról, ahol tünetmentessé is lehet tenni a gyerekeket. Amellett, hogy az időben történő felismerésben a háziorvosnak és a különböző hatóságoknak meghatározó szerepük van, a szülői figyelem is elengedhetetlen, különösen az olyan esetekben, mint a droghasználat, ami az egyik legnagyobb veszélyt jelenti a gyerekek testi és szellemi épségére, hiszen az ismeretlen hatású dizájnerdrogok a függőségen túl már rövid távon súlyos testi és szellemi rombolást végezhetnek. Ha gyerekünk viselkedése rövid idő alatt feltűnő módon megváltozik, visszahúzódóvá válik, hirtelen hangulatváltozásokat észlelünk, romlik az iskolai teljesítménye, akkor forduljunk szakemberhez - tanácsolja a doktornő. A valódi gyógyuláshoz pedig sok esetben stabil családi környezet is kell - mindez persze már túlmutat a gyermekpszichiátriai osztályon

Az osztály személyzete minden tőle telhetőt megtesz, és a társadalmi igényt munkájuk iránt jól jelzi, hogy napirenden van a 15 ágyas intézmény 30 ágyasra bővítése. Kezelésre szoruló gyerekekből biztos nem lesz hiány, és bár korábban épp a szakképzett személyzet hiánya miatt szünetelt a 2015 novemberétől újraindított osztály munkája, Csábi doktornő a szükséges személyzet kapcsán is optimista, mivel az elmúlt időszakban több rezidens és pszichológus kezdett el dolgozni az osztályon. Az ő megtartásuk nagy kihívás lesz, de egy dolog biztos: a gyermekpszichiátria nehéz, ám egyben nagyon fontos hivatás.

forrás: ÚDN

Hírarchívum