Hírek

KK hírek - 2016. április 13, szerda

Egyedülálló műtétet végeztek el a közelmúltban a Klinikai Központban

Magyarországon először PTE KK Fül-, Orr-, Gégészeti és Fej., Nyaksebészeti Klinikán végeztek olyan műtétet, amelynek során a rosszindulatú agydaganatot kizárólag az orrüregen keresztül távolították el endoszkóp segítségével.

Nem mindennapi műtétet végeztek el a napokban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikáján: egy rosszindulatú agydaganatot sikerült eltávolítani egy betegből az orrán keresztül.

– Az Idegsebészeti Klinika orvos-csapatával együttműködve végeztük el a beavatkozást – mondta el lapunknak dr. Lujber László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egyetemi docense. - Korábban, a hagyományos módszerrel az arcon vagy a fejtetőn keresztüli bőrmetszésekkel lehetett csak eltávolítani a daganatokat. Ez azonban egy roncsoló műtéti technika, gyakran maradandó sérülésekkel. Az új műtéti eszközök, illetve az ezekhez kapcsolódó technikák lehetővé teszik, hogy gyakorlatilag az egész műtétet kizárólag az orrlyukon keresztül, külső metszések nélkül, kamerák alkalmazásával végezzük el.

A beavatkozás vitathatatlan előnye, hogy a műtét és az azt követő felépülési időszak is gyakorlatilag fájdalommentes, ráadásul a kórházban is csak maximum 4-5 napot kell eltöltenie a betegnek. A mostani operáció során egyébként egy zölddiónyi nagyságú, 3-4 centiméteres daganatot távolítottak el a betegből, egy nagyjából hat órás beavatkozást követően.

Évente három-négyezer beteg

Magyarországon évente nagyjából 3-4000 olyan beteggel számolhatunk, akik az agydaganattal küzdenek. Az agy áttétes daganatai mind rosszindulatú szervi daganatok agyi szóródásaként alakulnak ki, jelentős részükben nem is egy, hanem több daganat nő egyszerre az agy különböző részeiben. A leggyakoribb agyi áttétek a tüdő-, emlő-, vastagbél- és veserákokból, valamint a bőr pigmentes daganatából származnak.


dr. Lujber László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egyetemi docense
„A technika lehetővé teszi a bonyolultabb beavatkozásokat”

– Hasonló műtétekről mintha korábban már hallottunk volna…
– Hasonlóak valóban voltak, de olyan, mint ez, azaz kizárólag az orrüregen át eltávolítani egy rosszindulatú agydaganatot, egy kamerarendszer használatával, s úgy, hogy mindezt egy fülészeten dolgozó végzi, biztosan nem volt még Magyarországon - mondta el kérdésünkre dr. Lujber László. – Már csak abból is gondolom, hogy ez volt az első, hogy azóta nagyon sokan gratuláltak nekünk a sikeres beavatkozáshoz.

– Korábban nem is próbálkoztak hasonlóval?
– Nem igazán, mivel nem volt meg hozzá a megfelelő felszerelés. Az utóbbi időben ugyanakkor a pécsi klinikákon sok eszközbeszerzés történt, így a technika szerencsére már lehetővé teszi a bonyolultabb beavatkozásokat is. Azt gondolom, jelenleg itt van az ország egyik legjobban felszerelt klinikuma.

– A felépülés valóban csak néhány napig tart? Csak mert hát mégis egy agydaganat kivevéséről beszélünk…
– Igen, valóban csak 4-5 napig kell a kórházban maradnia a betegnek, s addig is leginkább azért, hogy ellenőrizzük, az agyhártya zárása rendben van-e, nincs-e agyfolyadék.

– Európában máshol végeznek ilyen műtéteket?
– Igen, több helyen is, s kíváncsiságból utána is néztem, hogy például Olaszországban, ahol az egyik klinikán gyakran van ilyen operáció, meddig tart egy-egy műtét. Kiderült, hogy ott is 5-6 óra egy beavatkozás, úgyhogy nem is beszélhetünk lemaradásról.

– A jövőben tehát itt is egyre gyakoribb lesz az ilyen jellegű gyógyítás?
– Ez nagyon sok mindentől, így például a finanszírozástól is függ, de bízom abban, hogy lesznek előrelépések ezen a téren is.

forrás: bama.hu / Fülöp Zoltán

Hírarchívum