Hírek

KK hírek - 2016. április 6, szerda

Szakértők oktatják a szülőket a kisbabák újraélesztésére

Perceken múlhat az élet, ha leáll egy kisbaba légzése. Erre a vészhelyzetre segíti felkészülni a szülőket a Pécsről indult Babamentő program - írja a bama.hu

Régóta elérhető, a laikusok körében azonban ritkaságnak számító tudást, a kisbabák újraélesztésének módszerét tanulhatják meg a szülők egy Pécsett hétfőn elindított program révén. A Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány előadás-sorozatának első állomásán megtapasztalhattuk, mekkora az igény erre a képzésre, amely szó szerint életeket menthet.

A Babamentő program szakmai vezetője, dr. Kövesi Tamás egyetemi docens megdöbbentő adattal kezdte az előadást a gyermekklinika előadótermében: Magyarországon évente 30–40 bölcsőhalál történik, azaz ennyi egyévesnél kisebb gyermeket veszítünk el légzésleállás miatt. Bár ez a több mint 90 ezer születéshez viszonyítva alacsony számnak tűnhet, a szakértők szerint a csöppségek megmenthetők lennének, ha megkapnák az azonnali segítséget.

A segítség pedig nem bonyolult: az alig félórás bemutató során a gyermek-aneszteziológus elmagyarázta az okokat és a tennivalókat a légzés leállásától a segélyhíváson át a lélegeztetéssel és szívmasszázzsal történő újraélesztésig. A bárki által kivitelezhető lépésekről egyébként egy felkészítő videót is készítettek, ez a bama.hu portálunkon látható. A mintegy negyven résztvevő ezután a kisbabák „működését” élethűen szimuláló gyakorlóbabákon próbálhatta ki a tanultakat. Hogy a szervezők komolyan vették a küldetésüket, ebben a szakaszban végképp kiderült: minden egyes résztvevőt vizsgáztattak is az életmentésből, az anyukák és apukák addig mutatták és fel is mondták a gyakorlatok minden elemét, amíg nem rögzült a helyes újraélesztés.

A szervező alapítvány képviseletében Nagy Éva rendkívül pozitívan értékelte a babamentő program induló eseményét. Ennek ismeretében folytatják az adó 1%-os felajánlásokból finanszírozott előadásokat az ország számos pontján. Májusban még Pécsett is készülnek egy oktatással egy magánklinikán – a még elérhető néhány helyre érdemes mielőbb jelentkezni a babamento.hu oldalon.

Lehet élni a lehetőséggel

– Amikor hallottam a Babamentő programról, úgy gondoltam, ha az életmentést ilyen könnyű megtanulni, akkor a lehetőséggel muszáj élni – fogalmazott az előadás után a harmincéves Kriszta, aki egy 3 hónapos kisfiú anyukájaként vett részt az oktatáson. – Valóban komolyan vették, hogy mindent megtanuljunk, és be is gyakoroltatták mindenkivel a babákon. Így már felkészültnek érzem magam, sőt a férjemnek – aki a munkája miatt nem tudott ma eljönni – otthon el is magyarázom, amit tanultam.

forrás: bama.hu

Hírarchívum