Hírek

KK hírek - 2016. február 12, péntek

Megújult a Központi Sterilizáló

160 millió forint értékű beruházás történt a PTE Klinikai Központban, melynek keretén belül a Központi Sterilizáló új, korszerű berendezéseivel gyorsabb és megbízhatóbb lesz az újra felhasználható műszerek sterilizálásának folyamata.

Új, korszerű berendezések érkeztek a PTE Klinikai Központ Ifjúság úti Központi Sterilizálójába, ahol a műtéti beavatkozások során használt, újra felhasználható műszerek sterilizálása történik. „A Központi Sterilizálóban nagyon elavult volt a géppark, 15 évesnél idősebb  gépekkel dolgoztunk” – mondta el Dr. Rauth Erika főorvos, a szervezeti egység vezetője. „Az előírások szerint ezek a gépek biztonsággal már nem voltak üzemeltethetőek, illetve a szerviz háttér is korlátozott volt, hiszen a régi gépekhez már nincsenek alkatrészek, így azok nem javíthatóak.” Az eszközpark felújítása során három autokláv (gőzsterilizáló) berendezés, három nagy kapacitású műszermosogató gép került beszerzésre, valamint egy alacsony hőmérsékletű hidrogén-peroxid sterilizáló, amely készülék a hőérzékeny eszközök, endoszkópok sterilizálására szolgál. Emellett két ultrahangos mosogatógéppel is gazdagodott a sterilizáló, ezen gépek lehetővé teszik, hogy a műszerek apró réseiben lévő szennyeződések is maradéktalanul eltávolíthatóak legyenek gépi úton.

A TIOP 2.2.6/12/1/B pályázat finanszírozásában megvalósult beruházás közvetlen hatással van nem csak a klinikai dolgozók munkájára, de a betegbiztonság javulására is. „A Klinikai Központ műszerparkja limitált, ezért nagyon rövid időn belül kell újra felhasználhatóvá tenni a műtéti műszereket és endoszkópokat. Ez a folyamat lényegesen biztonságosabb, megbízhatóbb és gyorsabb lesz a felújítás után” – tette hozzá Dr. Rauth Erika.

Hírarchívum