Hírek

KK hírek - 2014. október 1, szerda

Európai színvonalú egészségügyi szolgáltatások a megújult 400 ágyasban

A 400 ágyas klinika épületében szeptember 29-től újabb területeken kezdődhetett meg a betegellátás

Az eddigi Rákóczi úti telephelyről a megújult épületbe költözhetett a Klinikai Központ I. számú Belgyógyászati Klinikájának több osztálya és szakrendelése, valamint a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztálya (SBO). Az összesen mintegy 14 milliárd forintból megvalósuló, európai uniós pénzből finanszírozott jelentős volumenű építkezés és eszközfejlesztés eredményeként az 1966-ban átadott épülettömbben immár a mai kor elvárásainak megfelelő infrastrukturális feltételek között folytatódhat a betegellátás.

Szeptember 29-től a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) orvosszakmai ellátásai közül a 400 ágyas klinika épületében működik az I. sz. Belgyógyászati Klinika hematológiai, endokrinológiai, gasztroenterológiai, kardiológiai, angiológiai és intenzív osztályai, s ezen szakmák szakrendelései, a Neurológiai Klinika 12 ágyas stroke-részlege, a Nukleáris Medicina Intézet, a Radiológiai Klinika, valamint a Laboratóriumi Medicina Intézet. A megújult klinikai tömb valamennyi kórterme immár egy- vagy kétágyas, fürdőszobával felszerelt, magas komfortfokozatú szoba.
Ezen túl a tegnapi naptól  a 400 ágyas klinikán történik a sürgősségi betegellátás is – itt fogadják a belgyógyászati és az általános sürgősségi eseteket is, ide értve a neurológiai, a fül-orr-gégészeti, az urológiai és a bőrgyógyászati eseteket is. A baleseti ellátás jövő nyáron költözik majd át az Akác utcából a 400 ágyas klinikára, s attól kezdve a gyerekgyógyászati, a szülészeti és az akut pszichiátriai eseteket kivéve minden sürgősségi beteget az új SBO-n fognak ellátni.

A projekt műszaki vezetője, dr. Kukai Tibor, a PTE nagyberuházásokért felelős főmérnöke kiemelte, hogy a 400 ágyas klinika bővítését és rekonstrukcióját magába foglaló pécsi projekt egészségügyi szolgáltatásokra most átadott részei a legmagasabb műszaki színvonalon és a legjobb minőségi paraméterekkel készültek el. 
- Konkrétumként említeném a rendkívül hosszú élettartamú alumínium nyílászárókat, az igényes, a gyengénlátók vezetésére szolgáló sávokkal kialakított hidegburkolatot,  az intenzív osztályoknak és műtőknek steril klimatizálást biztosító légtechnikai rendszert, valamint a legmagasabb osztályú katasztrófa elhárítási rendszert, ezen belül is a világszínvonalú, magasnyomású vízköddel oltó tűzvédelmi rendszert – sorolta Kukai Tibor.

Az építészeti tervezés és műszaki megvalósítás igen magas színvonalon elégíti ki az egyes klinikákon folyó betegellátás orvos-szakmai igényeit is.
Országosan is egyedülálló az I. sz. Belgyógyászati Klinika Hematológiai Osztály Csontvelő Transzplantációs Részlegének magas higiéniai igényeit kielégítő funkcionális kialakítása, mely lehetővé teszi a betegek hermetikus elkülönítését, és üvegfelületű látogató folyosóval, telefonos kommunikációval mégis biztosítja a betegek kapcsolatát a külvilággal, a hozzátartozókkal. Ugyanezen részleg különleges higiéniai igényeit szolgálja az épület általános rendszerétől leválasztott steril légtechnikai és vízgépészeti rendszer, mely felforralt és visszahűtött steril vízszolgáltatást biztosít.

A projekt orvos-szakmai vezetője, dr. Tóth Kálmán professzor, tudományos és innovációs rektorhelyettes kiemelte, hogy egy korszerű magkórház kialakítása volt a cél, ahol egyrészt a sürgősségi betegellátás legszélesebb körű hátterét kellett biztosítani (belgyógyászati, sebészeti, traumatológiai, intenzív), másrészt ide koncentrálódik a magas orvos-technológiai igényű szakterületek jelentős része (pl. sejt és szerv transzplantáció). Nagyon fontos eleme a projektnek a központi műtőblokk, s a központi laboratóriumi és képalkotó diagnosztika is. Ennek a komplex rendszernek az első fázisa indult most be, döntően a belgyógyászati jellegű sürgősségi és szakellátás területén.

Dr. Verzár Zsófia, a PTE Sürgősségi Orvostani Tanszékének vezetője rávilágított, hogy a költözés után a diagnosztika könnyebb hozzáférhetősége miatt a korábbinál hamarabb kaphatnak ellátást a súlyos betegek. Ez a gyorsaság sok esetben létfontosságú lehet. A betegellátás korábban megszokott rendje viszont nem változik: nem kell beutaló, nem lehet időpontot foglalni, és más osztályokkal ellentétben a betegek sem érkezési sorrendben kapnak ellátást.

Hírarchívum