Hírek

KK hivatalos közlemények - 2014. szeptember 29, hétfő

Elindult a betegellátás a 400 ágyas klinika két megújult szárnyában és a sürgősségi ellátást kiszolgáló új épületrészében

A Dél-Dunántúl legnagyobb egészségügyi beruházásában több év alatt újul meg a 400 ágyasként ismert pécsi klinikai tömb.

Az épület jelentős átépítésére és bővítésére két uniós finanszírozású pályázat biztosítja a forrást: az épület jelentős része a TIOP-2.2.7-07/2F/2-2010-0001 azonosítószámú „Janus Pannonius Program – Korszerű egészségügy a történelmi régióban” elnevezésű, az épület új sürgősségi részlege pedig a TIOP-2.2.2-08/2-2010-001 azonosítószámú „Janus Pannonius Sürgősségi Program – Korszerű sürgősségi ellátás a történelmi régióban” elnevezésű projektből kerül finanszírozásra.

Az építkezés jelentős szakasza zárult le azzal, hogy szeptember 29-től a PTE Klinikai Központ orvosszakmai ellátásai közül a 400 ágyas klinika épületében működik az I. sz. Belgyógyászati Klinika Hematológiai, Endokrinológiai, Gasztroenterológiai, Kardiológiai, Angiológiai és Intenzív Osztályai, s ezen szakmák szakrendelései, a Neurológiai Klinika 12 ágyas Stroke-részlege, a Nukleáris Medicina Intézet, a Radiológiai Klinika, valamint a Laboratóriumi Medicina Intézet.

A 400 ágyas klinikán történik a Sürgősségi Betegellátás is – itt fogadják a belgyógyászati és az általános sürgősségi eseteket is, ide értve a neurológiai, a fül-orr-gégészeti, az urológiai és a bőrgyógyászati eseteket is. A baleseti ellátás jövő nyáron költözik át az Akác utcából a 400 ágyas klinikára, s attól kezdve a gyerekgyógyászati, a szülészeti és az akut pszichiátriai eseteket kivéve minden sürgősségi beteget az új Sürgősségi Betegellátó Osztályon (SBO) fognak ellátni. 

A projekt orvos-szakmai vezetője, dr. Tóth Kálmán professzor, tudományos és innovációs rektorhelyettes kiemelte, hogy egy korszerű magkórház kialakítása volt a cél, ahol egyrészt a sürgősségi betegellátás legszélesebb körű hátterét kellett biztosítani (belgyógyászati, sebészeti, traumatológiai, intenzív), másrészt ide koncentrálódik a magas orvos-technológiai igényű szakterületek jelentős része (pl. sejt és szerv transzplantáció). Nagyon fontos eleme a projektnek a központi műtőblokk, s a központi laboratóriumi és képalkotó diagnosztika is. Ennek a komplex rendszernek az első fázisa indul most be, döntően a belgyógyászati jellegű sürgősségi és szakellátás területén.

Dr. Verzár Zsófia, a PTE Sürgősségi Orvostani Tanszékének vezetője kiemelte, hogy a költözés után a diagnosztika könnyebb hozzáférhetősége miatt a korábbinál hamarabb kaphatnak ellátást a súlyos betegek. Ez a gyorsaság sok esetben létfontosságú lehet. A betegellátás korábban megszokott rendje viszont nem változik: nem kell beutaló, nem lehet időpontot foglalni, és más osztályokkal ellentétben a betegek sem érkezési sorrendben kapnak ellátást.

– A pécsi Sürgősségi Betegellátó Osztály már évek óta a nemzetközileg elfogadott ún. triage rendszert használja. Ennek lényege, hogy a betegeket először a tüneteik súlyosságának függvényében osztályozzuk: az életveszélyes állapotban lévők kezelését azonnal, a súlyosakét pedig negyed órán belül megkezdjük, a kevésbé súlyos állapotú és stabil pácienseknek viszont várakozniuk kell. Ezért különösen fontos, hogy a betegek csak indokolt esetben jöjjenek az SBO-ra, alaphelyzetben a háziorvosukat vagy a háziorvosi ügyeletet keressék fel, ahol hamarabb sorra is kerülhetnek. – adott hasznos tanácsot Verzár doktornő.

Hírarchívum