Hírek

KK hírek - 2014. július 16, szerda

Bokrétaavató ünnepséghez érkezett a PTE leendő Rehabilitációs Központja

Fontos állomásához érkezett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) összesen közel 850 millió forintos beruházása.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2014. július 15.

A kivitelező megépítette az európai uniós támogatásból megvalósuló pécsi Rehabilitációs Központ épületének szerkezeteit, és ezt bokrétaavatással ünnepelte meg július 15-én az egyetem, a város és a kivitelező. A leendő Rehabilitációs Központ egy régi űrt tölt be a PTE Klinikai Központ egészségügyi szolgáltatásában, ugyanis itt kerülhet majd sor az idegrendszeri károsodások – így a balesetek, vérzések – európai szintű akut ellátása utáni fekvőbeteg rehabilitációjára, valamint a hasonlóan magas szintű kardiológiai és pulmonológiai ellátást követően a szív- és tüdőgyógyászati betegek ambuláns rehabilitációjára.

Amikor az emelt épület falai elérik azt a legnagyobb magasságot, ahol a tetőszerkezet elhelyezése megkezdődhet, régi szokás szerint az építtető megvendégeli az építőket. Ez alkalomból az épület homlokzatát szalagokkal, különböző lombozatokkal szokás díszíteni, innen kapta az ünnep a bokréta elnevezést.

A Pécsi Tudományegyetem 2011 decemberében nyújtotta be konzorciumi pályázatát a Dél-Dunántúli Operatív Program (DDOP) -3.1.3/C-11 jelű, a „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése” című kiírásra, s a támogatói döntést követően a támogatási szerződést 2012 júniusában írták alá. A PTE által vezetett konzorcium 12 tagból áll, a projekt teljes költségvetése 4,3 milliárd Ft. A konzorcium tagja a Szigetvári és a Mohácsi Kórház, a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház, a Komlói Egészségcentrum, valamint a Dél-Dunántúl Pécstől távolabbi egészségügyi szolgáltatói, így például a Nagyatádi Kórház, a Tolna Megyei Balassa János Kórház és a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, továbbá - az előzőekben említett egészségügyi szolgáltatókon túl - az INDIT Közalapítvány, a Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány, a Bethánia Rehabilitációs Otthon Alapítvány és a Kallódó Ifjúságot Mentő Missziós Támogató Alapítvány is.

A Pécsi Tudományegyetem építkezésének kivitelezését végző Cserkúti Generál Kft. vállalta, hogy a leendő Rehabilitációs Központ épületét 16 hónapon belül megépíti. Az építkezés a tervezett ütem szerint halad, így a jövő év elejére teljesen készen állhat a PTE Klinikai Központ mintegy 1600 négyzetméteres Rehabilitációs Központja, mely a Neurológiai és az Idegsebészeti Klinika Rét utcai épülettömbje közvetlen szomszédságában áll, s ahhoz egy ún. nyaktagon keresztül közvetlenül kapcsolódik majd. Az ideggyógyászati fekvőbeteg rehabilitáltak esetében ezzel lehetővé válik a diagnosztika, valamint a konzíliumok, a műtői háttér, illetve az intenzív osztály szükség esetén azonnali használata, kiküszöbölve az időnként kellemetlen, hosszadalmas és költséges betegszállítást.

A földszinten lesznek az ambuláns rehabilitáció szakrendelői, a betegek egészséges életmódra történő oktatását szolgáló oktató-közösségi terek, valamint két tornaterem, melyek elsődlegesen a kardiológiai betegek rehabilitációját szolgálják majd. Az első emeleten összesen 25 fekvőbeteg ágy kerül elhelyezésre 1, 2 és 4 ágyas, komfortos, fürdőszobával rendelkező, a kor követelményeinek minden szempontból megfelelő kialakítású és berendezésű betegszobákban.

 

További információ:

Kottász Gergely

Sajtóreferens

Pécsi Tudományegyetem

kottasz.gergely@pte.hu

30/966-1257

Letölthető dokumentum(ok)

Hírarchívum