Hírek

KK hírek - 2014. április 25, péntek

Szűrés Éjszakája – közösen az egészségért! - Pécsett is

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2014. április 25-én először rendezi meg hazánkban az emlőrák korai felismerését célzó Szűrés Éjszakáját.

Magyarországon átlagosan minden tizenegyedik nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat, és évente mintegy 2300 nő hal meg emlőrák miatt. A hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy szervezett emlőszűrésen csak az érintett korú nőknek a fele jelenik meg. A szűrésen való megjelenés életeket menthet, ugyanis az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka meggyógyítható!

2014. április 25-én országszerte több mint 40 emlőszűrő állomáson várják meghosszabbított rendelési idővel azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akik meghívást kaptak térítésmentes emlőszűrésre.

Pécsett két helyszínen kerül megrendezésre a program:

1.    PTE TSZDK Radiológia Klinika 7624 Pécs, Ifjúság u 13.
Időtartam: 14,00 – 20,00 óra között, igény szerint akár hosszabbított nyitvatartással.

2. PMJV Egyesített Egészségügyi Intézmények Röntgen Szakrendelés 7626 Pécs, Lánc u. 12.
Időtartam: 14,00 – 20,00 óra között.

A programhoz kapcsolódva a szervezők a következő szolgáltatásokkal állnak rendelkezésre mindkét szűrőállomáson:

- A Rákellenes Liga Baranya megyei szervezetének aktivistái az emlő önvizsgálatának tanításával, tanácsadással várják a résztvevőket.

-  A Pécsi Emlőbeteg Klub aktivistái személyes tapasztalataikat osztják meg az érdeklődőkkel.

-    A Betegjogi képviselő szóróanyagokkal, tanácsadással fogadja a jelenlévőket.

-    A BAMKH NSZSZ Egészségfejlesztési Osztályának munkatársai állapotfelmérésekkel és tanácsadással színesítik a programot.

A Szűrés Éjszakáját a „Szűrési Staféta” elnevezésű országos, egész évre szóló programsorozat követi. A népegészségügyi kampány célja arra ösztönözni a nőket, hogy éljenek egészségesen, meghívásuk esetén vegyenek részt a térítésmentes emlőszűrésen, és havi rendszerességgel végezzenek önvizsgálatot.

Az eseményről bővebb információ az egeszseg.hu/szuresejszakaja oldalon található.

Hírarchívum