Hírek

KK hírek - 2014. január 29, szerda

Hatékonyabb a küzdelem a rák ellen

A közelmúltban Pécsett tartotta 30. kongresszusát a Magyar Onkológusok Társasága, ahol a rákgyógyítás és -kutatás legfrissebb eredményeiről osztották meg tapasztalataikat a téma magyarországi szakértői.

Az orvostudomány fejlődése révén ma már lehetőség nyílik olyan korábban nagy eséllyel halálos kimenetelű daganatos betegségek gyógyítására, vagy legalábbis a betegek élettartamának jelentős meghosszabbítására, mint a prosztatarák, avagy a rosszindulatú agydaganatok, mondta dr. Mangel László, a PTE Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetének igazgatója. A sugárterápiás módszerek területén döbbenetes az előrejutás mértéke, ami leginkább a számítástechnikának köszönhető: az újabb eszközök révén korábban elképzelhetetlen precizitással végezhetőek el a besugárzások.

Az orvostudomány fejlődése révén ma már lehetőség nyílik olyan korábban nagy eséllyel halálos kimenetelű daganatos betegségek gyógyítására, vagy legalábbis a betegek élettartamának jelentős meghosszabbítására, mint a prosztatarák, avagy a rosszindulatú agydaganatok, mondta dr. Mangel László, a PTE Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetének igazgatója. Az ezerfajta daganatos megbetegedés esetében természetesen nehéz általánosságokban beszélni, ám az a tény az egyetemi docens szerint, hogy mind a sebészi, mind a nem sebészi módszerek, azaz sugárterápia és a gyógyszeres kezelések terén végbemenő fejlődés korábban reménytelen eseteknél is a gyógyulás ígéretét jelenti. A sugárterápiás módszerek területén döbbenetes az előrejutás mértéke, ami leginkább a számítástechnikának köszönhető: az újabb eszközök révén korábban elképzelhetetlen precizitással végezhetőek el a besugárzások, ami egyrészt jelentősen mérsékli a mellékhatásokat, másrészt olyan dózisok alkalmazására ad lehetőséget, amelyek a súlyosabb betegségek esetén is hatékonyak. Mindez már Pécsett sem elméleti lehetőség, hiszen egy 2010-ben végrehajtott beruházásnak köszönhetően itt a Klinikai Központban már évek óta üzemel egy lineáris gyorsító berendezés. Mangel László egyik előadásán a kongresszuson épp a készülékkel való munka tapasztalatait osztotta meg az ország minden területéről érkező onkológusokkal, és az onkoterápiás intézet dolgozói folyamatosan adják át tapasztalataikat azon intézményeknek, ahol a közeljövőben várható hasonló gépek elhelyezése.

A gyógyításhoz az eszközök szerencsére egyre inkább rendelkezésre állnak, köszönhetően többek között a közeljövőben elinduló, több milliárdos nagyságrendű onkológiai fejlesztésnek is. Ebből újul majd meg az Onkoterápiás Intézet épülete is, hiszen a környezetnek is nagyon fontos szerepe van a kezelések eredményességében, emellett pedig itt is elhelyezésre kerül egy CT, ami azt jelenti, hogy a betegeknek nem kell átmenni a 400 ágyasra a vizsgálatok idejére. Ebből a pályázatból kerülnek részecskegyorsító berendezések az ország több nagyvárosába, így Pécsre is.

forrás: Tolnai Népújság (2014-01-28)

Hírarchívum