Hírek

KK hírek - 2014. január 22, szerda

Pszichiátriai betegek munkáiból nyílt kiállítás a Tárt Kapu Galériában.

Az Alternatív világok című, a Tárt Kapu Galériában április 14-ig látogatható kiállítás pszichiátriai betegek munkáiból ad válogatást.

Az anyag az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményének és a pécsi Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészeti gyűjteményének első közös kiállítása. (forrás: Népszava - Lencsecséplő és repülő dívány)

"Európa-szerte már a 19. század közepétől elmegyógyászokhoz, illetve kórházakhoz kötődő képgyűjtemények alakultak - mondta Plesznivy Edit művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa, az egykori budapesti Pszichiátriai Múzeum vezetője a kiállítás megnyitóján. E sajátos képi világ kutatása hamarosan Magyarországon is követőkre talált, és csaknem azonos időben két hazai intézmény szaktekintélyének érdeklődése is a pá-ciensek alkotásai felé fordult. A pécsi elmeklinikán az 1910-es évek végén Reuter Camillo tanszékvezető professzor, Lipót-mezőn pedig az 1920-as évek elején Selig Árpád elmeorvos alapozta meg azt a gyűjteményt, melynek anyagából a mostani kiállítás válogatott.

A tárlat három tematika köré rendeződik: a képek portrék, képzelt találmányok és sosemvolt tájak világába kalauzolják el a nézőt. Az alkotások első csoportján beszédes arcok tekintenek a látogatóra; máskor mitológiai testek érintik egymást. Önálló egységet jelentenek a kiállításon azok az elképzelt tárgyak, amelyek technikai invenciókat, problémamegoldásokat kínálnak az adott kor nehezen kezelhető kérdéseire. Szubjektív terek, soha nem látott tájak és városok, a teret benépesítő - gyakran csak különleges érzékelőkkel észlelhető - lények mutatkoznak be a harmadik egységben.

Az, hogy a kiállított művek műalkotásoknak is tekinthetők, ma már nem vitatható. Ezért is került a "Lipót" felszámolása után az ott működő Pszichiátriai Múzeum az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetébe. A pszichiátria betegek, vagy a társadalom perifériájára sodródottak által készített művekre alkotta meg a francia festő Jean Dubuffet 1945-ben az art brut (nyers művészet) fogalmát, s hozta létre legendás gyűjteményét, írja Plesznivy Edit a Magyar Nemzeti Galéria Belső utak képei című korábbi kiállításának katalógusában. A kórházak gyűjteményei nagy hatással voltak főleg az avantgárd művészeire. A heidelbergi klinika kollekciója többek között André Breton, Paul Klee, Max Ernst és Pablo Picasso útkereső műveit ihlette meg. Az expresszionista művészetnek pedig egyik legfontosabb kérdése volt az őrület problematikája. A Lipótmező gyűjteményében jeles művészek rajzai is szerepeltek, így Nemes-Lampérth Józseféi, aki 1922-ben szorult ápolásra. Vagy például Gulácsy Lajos élete utolsó 9 évét töltötte a Lipótmezőn."

Hírarchívum