Hírek

Sajtószoba - 2023. február 17, péntek

Robotsebészettel startol a Pluszosok Egyetemének hatodik évada

Dr. Papp András, a Pécsi Tudományegyetem Robotsebészeti Munkacsoport vezetőjének robotsebészetről szóló előadásával indul a Pluszosok Egyeteme új évada. A 6. szemeszter első előadását február 20-án 17 órától láthatják a nézők a Pécsi Tudományegyetem YouTube csatornáján. A robotsebészet elterjedésével kevesebb a műtéti szövődmény, lerövidül a lábadozási időszak és csökken a kórházban töltött napok száma. A sebész, gasztroenterológus, egyetemi docens a Pluszosok Egyetemében bemutatja, hogyan jutott el idáig a robotsebészet, és mire számíthatnak a betegek, ha robot „keze” alá kerülnek.

Ahogy az a Pécsi Tudományegyetem közleményében olvasható, az idén ismét számos olyan témát választottak a szervezők, melyek szinte mindenkit érintenek. Szó lesz az elhízásról, mint járványról, a kóros és természetes autoimmunitásról, és terítékre kerülnek a koraszülöttség társadalmi és orvosi vonatkozásai is.

Pénzügyi szakember nyújt segítséget abban, hogy a kialakult inflációs és energiaár-helyzetben milyen okos megoldásokkal lehet egy háztartás gazdálkodását javítani. Ebben a szemeszterben a villamosenergia-ellátás lehetőségeiről és a nukleáris villamosenergia-termelés szerepéről is szó esik majd. Természetesen a művészet is helyet kap a sorozatban, így a nézők megismerhetik Pécs vizuális művészeit.   

Az előző öt félév 36 adásában neves tudósok, közéleti személyiségek, egyetemi kutatók szerepelnek. A műsornak több mint 400 regisztrált résztvevője van az ország minden pontjáról, sőt, több kontinensről. A vállalkozó szellemű nézők az előadásokat követően félévzáró tesztet tölthetnek ki, majd tanúsítványt is kapnak a Pluszosok Egyeteme félévének elvégzéséről.

A 2022/23-as tanév tavaszi szemeszterének tervezett előadásai:

A korábbi előadások az alábbi lejátszási listán nézhetők vissza:

 

A szervezők várják a további „Pluszos egyetemisták” jelentkezését a pluszosegyetem@pte.hu e-mail címen. A szervezők a változtatás jogát fenntartják.

Hírarchívum