Hírek

Egyéb hírek - 2022. július 6, szerda

Népszerű volt a pécsi orvoskar, ingyenes egészségügyi szűrőprogramjának első üteme

Fontos a PTE Általános Orvostudományi Kar munkatársai számára a tavasszal indított ingyenes, komplex egészségügyi szűrőprogram, melynek folytatását, valamint a vizsgálatok kiterjesztését javasolják - derült ki a szűrésen részt vettek visszacsatolásaiból, melyek egyúttal fejlesztési javaslatokkal is szolgálnak a projekt kapcsán.

A pécsi orvoskar kiemelt hangsúlyt fektet polgárai közérzetének javítására. A hallgatók, oktatók és dolgozók fizikális és mentális jóllétére fókuszáló Well-Being koncepciója hosszú távú stratégiájának, a PotePillarsnek egyik fő pillére, célja a kari közösségek fizikális és mentális jóllétének óvása, javítása, a kar szervezeti immunrendszerének erősítése. Ezzel összhangban hívták életre a PTE Klinikai Központ közreműködésével a 2022 májusában indult ingyenes, komplex egészségügyi szűrőprogramot.

A program évente egy alkalommal lehetőséget biztosít minden kari polgárnak egy kiterjedt, számos területet érintő vizsgálatsorozatra, mely egyben a munkaalkalmassági vizsgálatot is kiváltja.

A résztvevők általános belgyógyászati, bőrgyógyászati, szemészeti, spirometriás, neurológiai, szív- és érrendszeri vizsgálat, kiterjesztett laborvizsgálat, valamint mentális egészségfelmérés segítségével kapnak képet egészségügyi állapotukról. Amennyiben a szűrések során további vizsgálatok szükségessége merül fel, a Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ segít az időpontfoglalásban, valamint elkalauzolja az érintetteket a megfelelő egészségügyi egységhez is.

A komplex egészségügyi szűrőprogram első etapja júniusban zárult. A vizsgálatsorozaton, melynek időpontjai a meghirdetést követően, a nagy érdeklődésnek köszönhetően rövid időn belül beteltek, összesen 144-en vettek részt, közülük több mint 70-en pedig az elégedettségi kérdőív kitöltésével szolgáltak visszacsatolással. Az előzetes elvárások kapcsán a válaszadók mintegy 25 százaléka gyors, gördülékeny, szakszerű vizsgálatokra számított, a kérdőívet kitöltők 52 százaléka pedig azt várta, hogy a vizsgálatsorozatnak köszönhetően alapos képet kap az egészségügyi állapotáról.

A beérkezett válaszok alapján a vizsgálatok túlnyomórészt az előzetes elvárásoknak megfelelően alakultak: egy 1-től 5-ig terjedő skálán átlagosan 4,38-as összpontszámot adtak azoknak a résztvevők. Szakterületi bontásban a legmagasabb pontot az EKG (4,85), az audiológia és spirometria (4,78), valamint a bőrgyógyászat (4,55) kapta, a legalacsonyabbra a szemészeti vizsgálatot (3,78) értékelték a kari polgárok.

A visszajelzések alapján több fejlesztési terület is körvonalazódott. A válaszadók szerint hasznos volna egy időpontfoglaló rendszer, illetve szerencsésnek éreznék további területek – pl. nőgyógyászat, ortopédia, hasi ultrahang – integrálását is a programba. Ezen fejlesztési javaslatokat az orvoskar a közeljövőben egyeztetni fogja a PTE Klinikai Központtal, megvizsgálva azok integrálási lehetőségét. 

Összességében, a kari szűrővizsgálat első két hónapjára vonatkozó visszajelzésekből, valamint az azt övező érdeklődésből egyértelműen megállapítható, hogy a program komoly létjogosultsággal bír, egyértelműen támogatott annak folytatása, valamint bővítése is. A kérdőív jelenleg is elérhető, aki szívesen megosztaná tapasztalatait, vagy esetleg azt, hogy miért nem jelentkezett a programra, ide kattintva megírhatja.

A vizsgálatokra hamarosan újra lehet majd jelentkezni, ezekről többek között a pécsi orvoskar weboldalán közölnek majd további tájékoztatást.

Hírarchívum