Hírek

Egyéb hírek - 2022. április 28, csütörtök

Kitüntették dr. Vástyán Attilát, a Gyermekgyógyászati Klinika gyermeksebészét

A Magyar Gyermeksebész Társaság és a Magyar Traumatológus Társaság közös Gyermektraumatológiai Szekciójának XXVII. Vándorgyűlésén Lumniczer Sándor emlékéremmel tüntették ki dr. Vástyán Attilát, a Magyar Gyermeksebész Társaság tavaly leköszönt elnökét, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docensét.

A Magyar Traumatológus Társaság 2004-ben életművet elismerő emlékérmet alapított azok számára, akik sokat tettek a baleseti sérültek ellátásáért, akiknek élete és munkássága példa lehet a jelen és a jövő traumatológusainak. A díj névadója, Lumniczer Sándor (1821-1892) a magyar sebészet és a magyar egészségügy történetének egyik kiemelkedő alakja. A nemzeti színű szalagon függő érem ezüstből készült, és 24 karátos arannyal van bevonva. Egyik oldalán a névadó arcképe, másik oldalán a társaság emblémája látható.

A közelmúltban rendezték Cegléden a Magyar Gyermeksebész Társaság és a Magyar Traumatológus Társaság közös Gyermektraumatológiai Szekciójának XXVII. Vándorgyűlését. Az eseményen vehette át a Lumniczer Sándor emlékérmet dr. Vástyán Attila, a Magyar Gyermeksebész Társaság tavaly leköszönt elnöke, a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Manuális Tanszékének egyetemi docense.

A méltatás során elhangzott, hogy a közös munkában a gyermeksebész és traumatológus területek közötti együttműködés példaértékű.

A Magyar Gyermeksebész Társaság elnökeként Vástyán Attila ebben a szellemben támogatta a gyermeksérültek ellátásának javítását Pécsett és országosan is.

A gyermeksérültek ellátásában a gyermeksebészek mindig is jelentős szerepet vállaltak. Napjainkban ez a terület dinamikus fejlődést mutat hazánkban. Jelentős infrastrukturális beruházások és komoly szakmai, gyermektraumatológiai fejlesztések zajlanak ezen a téren.

Mint ismert, a közelmúltban rakták le az alapkövét Pécsett a gyermeksürgősségi és baleseti ellátás leendő épületének.

 „Nagy megtiszteltetés számomra ez az elismerés, hiszen Lumniczer Sándor valóban példakép lehet valamennyi sebész számára. Ugyanakkor őszintén megmondom, számomra még nagyobb jelentőséggel bír, amikor a munkánknak köszönhetően egy gyermek visszakaphatja korábbi felhőtlen, egészséges életét” 

– hangsúlyozta dr. Vástyán Attila. A most zajló fejlesztések kapcsán hozzátette: „Több nemzetközi tanulmányban veszünk részt, így a legújabb implantátumokat elsők között tesztelhettük és alkalmazhatjuk Pécsett. Nagy öröm számunkra, hogy a felszívódó implantátumok alkalmazásának, ennek a rendkívül fontos innovációnak az egyik hazai központja Pécs lehet.”

Forrás:

PTE

Hírarchívum